И вицепремиера Козак в черния списък на ЕС

Дмитри Козак (вляво) попадна в черния списък на ЕС

И вицепремиера Козак в черния списък на ЕС | StandartNews.com

ЕС обнародва имената на още 15 руснаци, срещу които са въведени санкции като замразяване на активи и забрана за влизане на територията на съюза. Нови санкции заради руската роля в украинската криза обявиха и Канада и Япония. В отговор руското външно министерство осъди новите санкции и обвини ЕС в раболепие към САЩ. Западната преса пък е единодушна, че санкциите са недостатъчни, за да накарат Москва да промени курса, а Европа е разединена за бъдещите си действия.

В разширения списък на европейските санкции влизат вицепремиерът на Русия Дмитрий Козак, заместник-председателят на Държавната Дума Людмила Швецова, началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Русия Валерий Герасимов, заместник-председателят на Държавната Дума Сергей Неверов и началникът на Главното разузнавателно управление на руската армия Игор Сергун.

Новите санкции засягат общо 10 руснаци и петима лидери на проруските сепаратисти в Югоизточна Украйна. Никой от тях не е представител на бизнес средите. Така общо в европейския "черен списък" вече има 48 руснаци, на които са наложени санкции заради кризата в Украйна. Западната преса оценява решението на ЕС за разширяване на списъка с лица като недостатъчни. "Европа се страхува от търговска война с Русия", обобщава в заглавие германският в. "Велт".

Янукович избягал с 32 млрд. долара

Бившият президент на Украйна Виктор Янукович и обкръжението му са изнесли при бягството от страната най-малко 32 млрд. долара. Това твърди временният главен прокурор на Украйна Олег Махницки в интервю за в. "Файненшъл Таймс". "Руската федерация официално укрива престъпници като Янукович, Пшонка и Захарченко, като не признава вината им. Главният прокурор на Русия Юрий Чайка заяви публично, че Русия няма да ги предаде на властите в Киев. Според информацията на украинската прокуратура Янукович и приближените му бивши високопоставени представители на режима само в Русия са изнесли десетки милиарди. Сега с тях се финансират убийствата и сепаратизмът в Украйна, посочва Махницки.

В средата на април Кремъл отказа искането на Киев да екстрадират Янукович в Украйна. Москва продължава да смята Виктор Янукович за легитимен президент на Украйна. От началото на март украински прокурори обвиняват Янукович и негови приближени в кражба на милиарди долари. "Основавайки се на нашия опит във възвръщането на активи, ние ще предоставим на украинското правителство практическо ръководство и помощ, за да могат да бъдат идентифицирани и върнати активите, ограбени от режима на Янукович". Това заяви неотдавна вътрешният министър на Великобритания Тереза Мей на конференция в Лондон за възвръщане на откраднатите от украинската държава пари.

Не искаме икономически наказания

Външният ни министър Кристиан Вигенин заяви във Вашингтон пред зам. държавния секретар на САЩ Уилям Бърнс, че предвид сериозните потенциални загуби за България и други европейски държави, се надява да бъде избегнато налагането на икономически санкции на ЕС срещу Русия. От американска страна бе отбелязана необходимостта от внимателен, но същевременно твърд подход спрямо Русия, съобщиха от Външно министерство в София. И уточниха, че Вигенин е на работно посещение във Вашингтон, свързано с участие в организираните от Атлантическия съвет прояви за отбелязване на годишнините от разширяването на НАТО и ЕС. Родният дипломат номер едно обсъди с Бърнс перспективата за включване на България в Програмата за безвизови пътувания на САЩ, партньорството в областта на сигурността и отбраната, сътрудничеството в областта на енергийната сигурност. От американска страна бе потвърден стремежът за продължаване на съвместните усилия за изпълнение на критериите от страна на България и премахване на визовите ограничения за българите. Ситуацията в Украйна и последиците за сигурността на Европа бяха основният фокус на проведената среща на Вигенин и със сенатор Карл Левин, председател на Комисията по въоръжените сили в Сената. Вигенин отбеляза необходимостта от засилване на единството на НАТО, укрепване на трансатлантическата връзка и продължаване процеса на разширяване на ЕС и НАТО. Във връзка с налагането на нови санкции министър Вигенин се обяви за прагматичен подход и заяви, че краткосрочните мерки трябва да бъдат балансирани с планиране на по-дългосрочен подход в отношенията с Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай