Християни от цял свят се събраха във Витлеем

Християни от цял свят се събраха във Витлеем | StandartNews.com

Витлеем. Християнски поклонници от цял свят се събраха за коледната меса в полунощ във Витлеем – родното място на Иисус Христос.

Латинският патриарх на Ерусалим Фуад Туал водеше процесията, към която се присъединиха хиляди хора. Тя завърши в базиликата "Рождество Христово" на Западния бряг.

Той призова евреите, мюсюлманите и християните да живеят заедно в мир и равенство.

„Надявам се следващата година да няма разделяща стена и да имаме мостове на мир. Мирът произхожда от справедливостта, а в нашия случай се надяваме тя да бъде постигната скоро", каза патриархът.

Сред стотиците вярващи в църквата "Рождество" бяха палестинският президент Махмуд Абас, върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън и йорданският външен министър Насер Джуде.

Той призова вярващите да не забравят затворниците и техните семейства, които се надяват на тяхното освобождаване, бедните, изгубили земите и домовете си, разделените семейства, онези, които са останали без работа и страдат от икономическата криза.

Празникът е помрачен от насилието в Ивицата Газа, опустошена от конфликта, чието обостряне през лятото отне живота на 2200 палестинци и 73 израелци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай