Хомо и хетеро браковете в САЩ - вече с равни права

Хомо и хетеро браковете в САЩ - вече с равни права | StandartNews.com

Вашингтон. Върховният съд в САЩ отмени закон, който дава преференциални права само на разнополови семейства и дава определението „брак" само на такива. Мотивите на съда са, че той не защитава достатъчно еднополовите двойки.

Съдът също така отхвърли забраната на щата Калифорния на еднополови бракове.

Решението на съда за Законът за защита на брака означава, че легално венчали се гей двойки ще имат същите права като всички останали хетеросексуални двойки.

Досега 12 американски щати и окръг Колумбия признават браковете между хомосексуалисти, а в 30 щата те са забранени.

По време на заседанието на съда около сградата във Вашингтон се събраха тълпи от хора, които искаха да влязат в залата, предаде Би Би Си.

Законът беше оспорван от нюйоркчанката Едит Уиндзор на 83 г. Тя трябвало да плати данъци в размер на 363 хил. долара, когато се опитала да продаде имоти на съпругата си Теа Спейър. Ако беше омъжена, а не оженена, тя намаше да има такива задължения.

По-долните инстанции също отсъждаха в полза на Ундзор, сега решението е окончателно.

Законът за защита на брака беше приет през 1996 г. с подкрепата и на републиканците, и на демократите в Конгреса, а в последствие парафиран от тогавашния президент на САЩ Бил Клинтън.

При началото на делото през 2011 г. Барак Обама настоя демократите да не оспорват в съда, така че законът беше защитаван само от представителите на републиканската партия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай