Хърватия ни похвали за Шенген

Разкри какво ще се промени

Хърватия ни похвали за Шенген | StandartNews.com

Хърватски министър каза как ще се променят нещата след влизането на  България и Румъния в Шенген по въздух и вода. 

Шенгенското пространство ще стане още по-силно с присъединяването на България и Румъния, заяви вътрешният министър на Хърватия Давор Божинович пред агенция Хина.

По думите му двете страни са "направили значителна крачка" напред с решението за присъединяването им към Шенген с въздушните и водните граници от март.

"Хърватия се застъпваше за тяхното присъединяване през цялото време и ще продължи да участва в дебатите относно датата на премахване на контрола по вътрешните сухопътни граници", каза Божинович.

Министърът посочи в същото време, че присъединяването на Хърватия към Шенгенското пространство е довело до промени в работата на полицията, която по думите му се справя с всички предизвикателства "повече от успешно".

Той съобщи, че през изминалата 2023 г., в която Хърватия стана част от Шенген, нейната полиция е счупила рекорд, като е арестувала над 1850 трафиканти на хора, "което е с над 90 на сто повече в сравнение с миналата година".

По думите му хърватските граждани, както и чуждестранните туристи, са могли най-добре да усетят ползите от членството на Хърватия в общото европейско пространство без граници по време на миналогодишните великденски празници и летния туристически сезон, тъй като през тези периоди не е имало задръствания на границата, за разлика от предишни години.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Петър
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи