Хаос в Рио де Жанейро заради проливни дъждове

Пороите ще продължат до неделя, предвиждат синоптици

Хаос в Рио де Жанейро заради проливни дъждове | StandartNews.com

Рио де Жанейро. Проливни дъждове се изливат за пореден ден в бразилския град Рио де Жанейро. Има хаос в градския, жп транспорт, както и в графика на летищата.

Най-малко двама души са загинали, а хиляди са граждани са били евакуирани заради водната стихия, съобщава Тв "Европа".

Над 2000 семейства са евакуирани заради проливните дъждове само през последните два дни. Наводнени са част от главните булеварди в Рио, заради което движението на градския транспорт е спряно, не се движат доста влакове, затворени са станции на надземното метро, някои летища.

Най-малко един човек е в неизвестност, съобщават местните агенции. Той е паднал в придошла река, а двама души са били затрупани в свлачища.

Кметът на града Едуардо Паес призова хората да се успокоят и да стоят вкъщи. „Ситуацията е критична, имаше много силни дъждове. Приоритетът ни е системата за предупреждение в бедните квартали и зоните с риск от свлачища", каза Паес.

Само в западен квартал на Рио е имало 63 мм валежи за един час сутринта, сочат данните от пороите. На други места е имало 124 мм валежи от полунощ. Над по-голямата част от Рио де Жанейро все още ръми, твърдят синоптици и уточняват, че само за последните 10 часа над Рио се е изсипало количество дъжд, което е обичайно за цял месец.

Пороите ще продължат поне до неделя, прогнозират синоптици в Бразилия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай