Неделя,

Хакери тровят Иран с AC/DC

От: Failed to load user -
A
A
A

Техеран. Иранската ядрена програма бе атакувана от хакери отново, като този път киберпрестъпниците проявиха и чувство за хумор, съобщи ДПА. Освен с повреди по системите на програмата, хакерите решили да тормозят иранските учени и със западна рок музика, и по-точно парче на AC/DC.

За атаката се споменава в писмо на ирански ядрен учен до компанията за интернет сигурност F-secure. В него се посочва, че хакерите са успели да влязат в компютърните мрежи на иранската ядрена програма и са успели да изключат някои процеси. Заедно с това те пуснали песента на AC/DC „Тъндърстрък” да звучи в лабораториите.

„Пиша ви, за да ви информирам, че нашата ядрена програма отново бе атакувана от червей и е спряна системата за автоматизация в Натанц и друго съоръжение – Фордо, близо до Кум”, оплаква се ирански ядрен учен в имейла. „Според нашите киберексперти е използван хакерският инструмент Metasploit.

Хакерите са влезли в нашата вътрешна мрежа, атакувана е мрежата за автоматизация и хардуерът, произведен от Siemens. Не знам много за тези проблеми, аз съм учен, а не компютърен експерт”, жалва се иранецът. „Беше пусната и някаква музика произволно на няколко компютъра, посред нощ и усилена максимално. Мисля, че беше „Тъндърстрък” на AC/DC”, добавя още авторът на писмото. Това не е първата хакерска атака срещу иранската ядрена програма. Вирусът Stuxnet, пуснат през 2010 г., вече е заразил 60 % от компютрите в Иран. 

Тагове:

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички