Готова ли е Словакия да подкрепи ембарго срещу Русия? Условията

Коментар на премиера Едуард Хегер

Готова ли е Словакия да подкрепи ембарго срещу Русия? Условията | StandartNews.com

Словакия е готова да подкрепи ембаргото върху руския петрол, но само срещу определени гаранции. Това съобщи премиерът на страната Едуард Хегер, предаде БТА. Гаранции означава, че страната би трябвало да може да получава петрол от съседите си в случай на прекъсване на доставките. Хегер говори преди срещана на върха в Брюксел.

"Ние напълно подкрепяме диверсификациите на руския нефт и газ, но от друга страна, имаме нужда от помощта на нашите партньори", каза Хегер.

"Винаги сме били надежден партньор в транзита на нефт и газ. Сега, в случай на извънредна ситуация, ще имаме нужда от същото от партньори около нас, които имат излаз на море", добави той.

Хегер каза също, че е разговарял с унгарския премиер Виктор Орбан преди срещата на върха в опит да го убеди да подкрепи петролното ембарго. „Казах му, че единството е много важно, опитах се да го спечеля на наша страна. Освен това подчертах, че парите, с които се плащат руския нефт и газ, отиват за финансиране на руската агресия в Украйна“, допълни премиерът.

Орбан вече заяви, че Унгария ще подкрепи ембаргото върху руския петрол, ако от него бъдат изключени тръбопроводите и Будапеща ще има гаранция за своя петрол дори в случай на „авария“ на тръбопровода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай