Горещи подробности за ужаса в Израел

Репортаж на кореспондент на CNN

Горещи подробности за ужаса в Израел | StandartNews.com

В последните часове и в очакване на ново изявление от страна на военния кабинет на Израел ситуацията в страната изглежда се нормализира. Говорителят на щаба смята, че атаката на Иран може да се счита за приключена, но предстои да видим ще има ли ответен отговор от Израел и какъв ще бъде той.

Кореспондентът на CNN Джереми Даймънд, който е в Северната част на Израел, разказа за значителния поток от ракети, изстреляни от Южен Ливан към Северен Израел късно снощи, по-точно - рано тази сутрин.

„Това се случи след петчасова атака, която Иран предприе срещу Израел. Иран изстреля повече от 300 безпилотни самолета и ракети, 99% от които бяха прихванати от израелски и американски средства за противовъздушна отбрана, според израелските военни. Това включва 170 безпилотни самолета, над 30 крилати ракети и 120 балистични ракети”, каза Даймънд.

Според израелските военни само някои от тези балистични ракети действително са достигнали целта си, като няколко от тях са ударили въздушната база "Неватим" в Южен Израел, причинявайки, както израелските военни определят, леки щети. След този обстрел "Хизбула" изстреля най-малко 55 ракети, насочени към Северен Израел и Голанските възвишения.

„Началникът на военния щаб на Иран заяви, че военният отговор на страната е приключил, но няма съмнение, че и Израел, и Иран са в състояние на пълна бойна готовност. И въпросът сега е как Израел ще отговори на тази атака от страна на Иран, както и на неговите прокси сили. Вече видяхме, че през нощта Израел отвърна на последните атаки, нанасяйки удари дълбоко навътре в Ливан, в Северен Ливан, което не е типичния израелски отговор. Военният кабинет на Израел се събра през нощта, за да обсъди потенциалните начини за реакция. Досега те все още не са заявили публично как ще отговорят. Знаем, че през последните дни, преди да се случи това нападение, Израел на практика заяви, че иранско нападение на израелска територия ще доведе до реципрочен отговор, което предполага атака на самата иранска територия. Това остава неясно към този момент, но със сигурност показва значителна промяна. И макар че вълната от ирански безпилотни самолети и ракети вече приключи, предстои да се види още”, каза кореспондентът на CNN Джереми Даймънд, предаде Нова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай