Горбачов назова защо се е разпаднал СССР

Бил е наясно с възможните ристове от перестройката

Горбачов назова защо  се е разпаднал СССР | StandartNews.com

Бившият съветски президент Михаил Горбачов назова кой е провокирал разпадането на Съветския съюз. Думите му са цитирани от германското списание "Шпигел".

"За края на перестроката и разпадането на Съветския съюз, са отговорни тези, които организираха пуча през август 1991, а след това пучът използва отслабената позиция на президента на СССР", казва Горбачов.

Той добави, че е бил наясно с възможните рискове от перестройката, но всички ръководители на страната са били наясно, че са необходими промени.

Беше невъзможно да живеем така. Съществена част от перестройката беше новата външнополитическа мисъл, която обхващаше както универсалните ценности и ядреното разоръжаване, така и свободния избор, обясни последният съветски лидер.

Той подчерта, че не съжалява за перестройката, но признава, че по пътя на реформите били допуснати грешки и изразява мнението, че Русия никога няма да се върне в тоталитарна система.

Съветският съюз се разпадна на 25 декември 1991, когато Горбачов обяви, че се оттегля от поста на президент. Това беше предшествано от споразумение, подписано на 8 декември от лидерите на Русия, Беларус и Украйна,  в което се провъзгласи създаването на Общността на независимите държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай