Google Doodle с ясна подкрепа за гей правата в Сочи

Google Doodle с ясна подкрепа за гей правата в Сочи | StandartNews.com

Маунтин Вю. В деня на откриването на Олимпиадата в Сочи Google се появи с необичайно лого по повода: На заглавната страница на търсачката са изобразени спортисти от различни дисциплини – ски, хокей, кърлинг, бобслей, фигурно пързаляне и сноуборд, които са в цветовете на дъгата.

Цветното знаме е символ на хората с различна сексуална ориентация и е своеобразна критика към анти-гей политиката на Москва.

Doodle, както са известни рисунките, които търсачката пуска по различни поводи, този път има и текстово посвещение – цитат от Олимпийската харта:

„Практикуването на спорт е човешко право. Всеки човек трябва да има възможност да практикува спорт, без никакъв вид дискриминация и в олимпийския дух, което изисква взаимно разбирателство в дух на приятелство, солидарност и честна игра".

Еднозначното послание се потвърждава и от факта, че когато потребителят започне да изписва нещо в полето за търсене, отстрани се появява логото на Google, моделирано като знаме в цветовете на дъгата.

Русия от месеци е под международна критика заради анти-гей законодателството си. По тази причина Зимните олимпийски игри бяха бойкотирани от редица световни лидери, които обявиха, че няма да присъстват заради нарушенията на човешките права в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай