Голямата вест дойде! Нидерландия реши за България в Шенген

Преди седмица правителството на премиера Марк Рюте реши, че България изпълнява всички изисквания

Голямата вест дойде! Нидерландия реши за България в Шенген | StandartNews.com

Хага окончателно премахна всички пречки пред пълноправното влизане на България в Шенген, предаде БНР. Това стана след дебати в парламента на Нидерландия късно в четвъртък вечер.

Гласуването в наша полза не събра необходимото мнозинство от 76 депутати, но бе отхвърлено предложение за влизането ни в Шенген само по въздуха, както поиска Австрия.

Преди седмица правителството на премиера Марк Рюте реши, че България изпълнява всички изисквания за влизане в Шенген и изпрати писмо до парламента. Депутатите имаха три възможности – да подкрепят решението, да го отхвърлят или да не го разглеждат, което означава пълно съгласие с действията на кабинета.

По време на дебата обаче бе внесена резолюция от създадената едва през лятото партия "Нов обществен договор" - четвърта сила в момента в Нидерландия. Тя подкрепи позицията на Австрия страната ни да бъде допусната в Шенген постепенно и първо само по въздуха.

Предложението обаче не събра достатъчно гласове. Изненадващо, "Народната партия за свобода и демокрация" на Марк Рюте гласува "за". Още по-изненадващо обаче, крайно дясната "Партия за свободата", която взе най-много гласове на парламентарните избори преди месец, не гласува. Ако нейните депутати бяха "за", позицията на Нидерландия щеше да бъде за влизане на България в Шенген по въздуха.

Предложението щеше да събере 86 гласа при необходими 76. За пълноправно присъединяване гласуваха 59 депутати. Това също не прави необходимото абсолютно мнозинство. На практика обаче това означава, че е отхвърлено искането да влезем само по въздух, което ни дава зелена светлина за пълноправното членство, обясниха дипломати.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай