Голяма трагедия в Гърция заради недостиг на спешни медици

За да заработи системата, трябва да бъдат назначени около 700 души

Голяма трагедия в Гърция заради недостиг на спешни медици | StandartNews.com

Липсата на достатъчно спешни медици в съседна Гърция се оказва свръхтежък проблем, особено по островите. Тази седмица заради закъснение на линейки двама туристи загубиха живота си, съобщава бТВ.

50 годишна туристка от Чехия почина на плаж на остров Тасос без да ѝ бъде оказана медицинска помощ.  Свидетели на инцидента се опитвали да реанимират жената, която се почувствала зле малко след като излязла от водата.

В този момент единствената работеща линейка на острова била на друг адрес и се забавила с повече от половин час. Подобен случаи в началото на месеца стана и на Халкидики, където почина румънска туристка.

На остров Тасос има четири линейки, но персонал има само за една от тях на база на 24 часово дежурство, което е 11 души. В туристическия сезон населението на Тасос се увеличава около пет пъти, а друг известен остров - Санторини, очаква 2,5 милиона туристи. Там обаче има само с една линейка.

За да заработи системата, трябва да бъдат назначени около 700 души.

Проблемът се третира с приоритет от новото здравно министерство, което е наясно за недостига на поне 22 от островите. Новото правителство на Кириакос Мицотакис се зае да прави радикални промени с обединяване на спешната помощ с пожарна и военни, заедно със здравни работници от районните здравни центрове, които да покрият дежурствата и да осигурят навременна помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай