Голям проблем за Вучич, ще признае ли независимо Косово

Президентът на Сърбия стана инициатор на ново политическо движение

Голям проблем за Вучич, ще признае ли независимо Косово | StandartNews.com

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес, че няма да има "нито де факто, нито де юре" признаване на независимостта на Косово, съобщават сръбските медии.

На срещата във Вране, Южна Сърбия, откъдето започна обиколката на Вучич в страната като част от формирането на новото Народно движение за държава, сръбският държавен глава подчерта, че е наясно, че като президент е положил клетва върху Конституцията и Мирославовото евангелие.

"Няма да съм този, който ще подпише независимостта на Косово. Срам ме е да обикалям Сърбия и да се оправдавам пред когото и да било. Няма капитулация, няма да признаем нито де факто, нито де юре независимостта на Косово, но искаме мир с албанците, искаме достойни отношения", каза той.

След разговори под егидата на ЕС в края на миналия месец сръбският президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти подкрепиха предложението на ЕС за нормализиране на отношенията между Прищина и Белград. Документът обаче не е подписан все още. Следващата среща на високо равнище в рамките на диалога Косово-Сърбия ще се проведе на 18 март в Охрид. Сърбия не признава обявената през 2008 година независимост на бившата си област.

Сръбският президент подчерта пред присъстващите на срещата граждани, че Южна Сърбия ще разполага с цялата подкрепа от правителството, отбелязва Танюг.

Вучич обяви, че окръзите Пчински, Ябланички и Топлички ще имат през следващия период "най-голямата подкрепа от държавата", включително специални облекчения, които да привлекат инвеститори. По думите му в Южна Сърбия като цяло нямат много капиталови инвеститори и за да се привлекат инвеститори, е необходимо да се влагат средства в училища.

Вучич допълни, че държавата ще инвестира в местните пътища много повече, отколкото досега, особено в южната част на страната.

Президентът, който е и председател на управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП),  призова гражданите на срещата във Вране да се присъединят към новото Народното движение за държава, като заяви, че тази политическа опция ще бъде формирана в края на май или началото на юни, информира агенция Бета.

Вучич каза, че ще бъде част от това движение, като добави, че формирането му не означава закриване на СПП.

„Когато движението се формира в края на май или началото на юни, молбата ми към вас е да помислите за присъединяване към това велико движение, народното движение за нашата единствена държава Сърбия, която имаме, която трябва запазим за нашите деца", каза Вучич.

По думите му в следващите два месеца ще се работи по организационната форма на това движение.

Той оцени, че след избухването на войната в Украйна геополитическата ситуация в Европа и света се е променила "по-драстично и драматично", отколкото след падането на Берлинската стена, но добави, че в Сърбия има "такива, които се правят, че не виждат колко трудно е положението на страната“.

Вучич добави, че Сърбия се нуждае от "хора, които твърдо ще пазят националните интереси, ще водят мъдра политика и ще пазят Сърбия от бурни води и брутално силни ветрове".

Той повтори, че в настоящия геополитически момент е важно всички умни хора да са ангажирани в Сърбия „и тези, които са в партии, и тези, които не са, всички, които са за Сърбия“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай