Германия изгубила 130 000 мигранти

Македония ограничи приема на бежанци до 580 души дневно

Германия изгубила 130 000 мигранти | StandartNews.com

Берлин спира помощите на новодошли европейци без работа

Германските власти не знаят местонахождението на около 130 хиляди от пристигналите миналата година кандидати за убежище, съобщава в. "Зюддойче цайтунг". Данните са били оповестени от министерството на вътрешните работи в отговор на въпрос на депутат от партия "Левите".

От публикуваната информация става ясно, че около 13 процента от чужденците, които са пристигнали в Германия през 2015 г. като кандидати за убежище, така и не са се появили на мястото на новата си регистрация, тоест в приютите, към които са зачислени. Общо за миналата година във федералната република са пристигнали около 1,1 милиона кандидати за бежански статут. Германското министерство на вътрешните работи предполага, че изчезналите мигранти е възможно да са отишли при свои роднини или приятели в други страни от ЕС или да са се присъединили към престъпни групировки и да са останали да живеят в Германия нелегално.

Междувременно Европейския съд в Люксембург постанови, че мигрантите от ЕС, пристигнали в Германия, без да имат работа, нямат право на социални помощи в първите три месеца от престоя си. Съдът се произнесе в отговор на съдебна битка между испанско семейство, емигрирало в Германия, и германската държава. Испанците завели дело, след като им били отказани помощи за безработица и детски надбавки за първите месеци от престоя им. Съдът в Люксембург постанови, че гражданите на другите европейски държави имат право да пребивават в страни членки на общността за срок от три месеца, без това да е обвързано с формалности. Затова оттук нататък германските власти могат да отхвърлят всички подобни искове, без да ги разглеждат един по един.

5 държави въведоха таван за бежанците

Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония въведоха таван за ежедневния прием на бежанци, като ограничиха броя им до 580 души, предаде Ройтерс. "Беше съгласувано ограничаване на ежедневния транзит на бежанци през Западните Балкани до размер, който позволява всеки един от новодошлите да бъде проверен в съответствие с правилата на шенгенската зона", уточни агенцията. На 18 февруари 5-те страни подписаха споразумение за единни правила за регистрация на гръцко-македонската граница и транспортирането им до Австрия. Едва сега обаче стана ясна точната цифра, договорена за ограничителния брой на ежедневния прием на мигранти.

Гърция спря фериботите

Гръцките власти са наредили временно спиране на фериботите, превозващи мигранти от островите към континенталната част на страната, съобщи Би Би Си. Целта е да се ограничи потокът от бежанци, опитващи се да стигнат до Македония.
Министърът на корабоплаването Теодорос Дрицас обяви, че властите са разпоредили на фериботните компании да намалят броя мигранти, които качват на корабите, както и да спрат изцяло някои курсове за 3-4 дни. От превозвачите е поискано и да приютят част от мигрантите на кораби, докато движението бъде подновено. Забавянето цели организиране на нови центрове за настаняване, в които да бъдат приютени бежанците, върнати от Македония.

Междувременно дипломатическият скандал между Гърция и Австрия, който избухна заради въведените от Виена лимити за мигранти, продължи и днес. Атина отказала на австрийския вътрешен министър Йохана Микл-Лайтнер достъп до своята територия, предаде Франс Прес.

Виена губи E2,5 млн. дневно от контрола

По предварителни изчисления на направление "Транспорт" на Австрийската стопанска камара въвеждането на граничен контрол между държавите от шенгенското пространство за свободно движение струва в момента на Австрия 2,5 млн. евро на ден. Ако този контрол бъде въведен по всички граници, разходите ще нараснат на 8,5 млн. евро дневно, което прави минимум 1,2 млрд. годишно. Престоят по границите и утежнената бюрокрация ще засегнат експортен обем за 60 милиарда евро, уточнява стопанската камара.

Нов кръг преговори за Сирия на 7 март

Международните разговори за разрешаване на сирийската криза може да бъдат подновени на 7 март. Това съобщи Ройтерс, като се позовава на информация от руското Министерство на външните работи. Най-вероятно новият кръг преговори ще стартират на 7 март в Женева. Както се знае, в полунощ местно време трябваше да влезе в сила примирието за прекратяване на огъня в Сирия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай