Генсекът на ООН се просълзи в Истанбул. Какво видя?

Вчера бях в Одеса, където гледах как товарят кораб със зърно и останах много впечатлен

Генсекът на ООН се просълзи в Истанбул. Какво видя? | StandartNews.com

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш благодари на Турция за важната ѝ роля в инициативата за зърнен коридор през Черно море по време на посещението си днес в Съвместния координационен център в Истанбул, съобщи турската телевизия Хабертюрк.

Преди да пристигне в центъра, откъдето се извършват инспекциите на товара на корабите със зърно от Украйна, Гутериш посети пристанището Зейпорт в истанбулската община Зейтинбурну, откъдето беше превозен до кораб, очакващ да бъде инспектиран. След инспекцията генералният секретар на ООН отплава заедно с инспектиращата комисия към Съвместния координационен център.

Там Гутериш изказа благодарност на Турция за важната, по думите му, роля в инициативата за зърнения коридор през Черно море и отбеляза, че друга част от тази пакетна сделка се отнася до безпрепятствения достъп до световните пазари на освободени от санкции руски храни и торове.

"Вчера бях в Одеса, където гледах как товарят кораб със зърно и останах много впечатлен. Тези продукти ще отидат при хората, които имат нужда от тях. Руските продукти също трябва да бъдат предоставени на световните пазари. Ако през 2022 г. няма тор, през 2023 г. няма да има храна. В момента сме в началото на един много дълъг процес. И преди съм казвал на ЕС и САЩ да не налагат ембарго върху торове и зърнени храни", заяви Гутериш, цитиран от турската частна телевизия НТВ.

"ООН, Турция, Русия, Украйна работим заедно. Видяхме какво може да разкрие оперативната експертност заедно с политическата воля", посочи той. "Десетки хиляди тонове зърно отиват към местоназначението си", каза още генералният секретар на ООН.

"Всъщност товарът на тези кораби не е само зърно. Тези кораби са натоварени с надежда", изтъкна той и благодари на всички, които допринасят за Съвместния координационен център. Винаги може да разчитате за това на подкрепата на ООН за вас, добави Гутериш.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар, който също говори пред журналистите, съобщи, че от 1 август досега общо 51 кораба със зърно са потеглили на път, като от тях 27 са тръгнали от украински пристанища, а 24 са влезли в пристанища на Украйна, за да бъдат натоварени със зърно.

Към момента от украински пристанища са осъществени доставки на 656 349 тона зърно и очакваме това число все повече да нараства, каза Акар.

По думите му досега Съвместният координационен център осъществява успешно своите дейности.

Акар изказа благодарности по този повод на министрите на отбраната на Русия и Украйна Сергей Шойгу и Олексий Резников, на генералния секретар на ООН Гутериш и на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

"Поднасям благодарностите си с пожелание тези дейности да бъдат важен път, който води в посока към мира", каза Акар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай