Гърция заплаши с обща мобилизация заради стачка в енергетиката

Гърция заплаши с обща мобилизация заради стачка в енергетиката | StandartNews.com

Атина. Работниците от контролираната от държавата електрическа компания PPC в Гърция ще организират поредица от стачки от сряда, в разгара на летния туристически сезон, за да протестират срещу плановете на правителството да приватизира дружеството, предаде Ройтерс, като цитира представители на профсъюзите.

Правителството в Атина предупреди, че ще обяви обща мобилизация, ако работещите в Националната електрическа компания спрат работа и дръпнат шалтера на енергийните мощности в страната.

"Не може синдикалистите да се месят в стратегически решения на правителството", заяви правителствената говорителка София Вултепси.

"Националната електрическа компания не е тяхна и те нямат право да спират тока, тъй като това е саботаж срещу държавата, още повече, че в страната се очаква да дойдат 20 млн. туристи. Могат ли те да останат без климатици? Синдикалистите няма да управляват и правителството ще вземе всички мерки, за да не се случи това", допълни тя.

Гърция започва да излиза от шестгодишната рецесия и се надява на добър туристически сезон, за да може икономиката да отбележи ръст. Властите предупредиха, че може да накарат стачкуващите да се върнат обратно на работа, ако се стигне до смущения в електрозахранването.

Стаматис Релиас, председател на най-големият профсъюз в PPC, заяви пред Ройтерс, че планираната стачка ще продължи 48 часа от сряда. Днес парламентът предстои да дабатира проектозакон, който ще позволи на правителството да приватизира PPC през 2015 година, като част от споразумението за финансова помощ от международните кредитори. "Смятаме, че енергията е обществено благо, което трябва да остане под държавен контрол", каза Релиас.

Според мениджър в PPC, пожелал анонимност, стачката не се очаква да причини проблеми в снабдяването, тъй като има достатъчно ресурси, да се отговори на търсенето.

Синдикатите имат подкрепата на основната лява лява опозиционна партия "Сириза", която заплаши да гласува против проектозакона в парламента. Правителството от своя страна заяви, че ще предприеме всички необходими мерки, за да гарантира, че синдикатите няма да провалят туристическия сезон.

Държавата в Гърция има 51-процентов дял в PPC и планира да продаде 30% на частна компания. Енергийното предприятие генерира около две трети от електричеството и контролира близо 100% от пазара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай