Г-20 смени позицията за войната. Москва доволна

Декларацията е със смекчен тон по отношение на войната

Г-20 смени позицията за войната. Москва доволна | StandartNews.com

Г-20 смени позицията си за войната в Украйна. Групата прие консенсусна лидерска декларация в деня на откриването на срещата на върха в Делхи, в която се избягва осъждането на Русия за войната в Украйна, но всички страни се призовават да се въздържат от използването на сила за превземане на територия, предаде Ройтерс.

Председателят на страната домакин Индия Нарендра Моди обяви, че декларацията е била приета в първия ден от срещата на върха този уикенд.

Консенсусът дойде изненадващо, тъй като групата е дълбоко разделена по отношение на войната в Украйна, като по-рано западните държави настояваха за силно осъждане на Русия в лидерската декларация, докато други страни настояваха тя да бъде съсредоточена върху по-широкообхватни икономически въпроси.

Съвместната декларация е "балансирана" и Москва я приветства, заяви веднага руският преговарящ в Г-20 Светлана Лукаш пред журналисти в индийската столица Делхи днес, предаде ДПА.

В консенсусната декларация, приета от Г-20, не се осъжда изрично опустошителната война на Русия срещу Украйна, какъвто бе случаят по време на изданието на този форум миналата година, отбелязва световната агенция. Вместо това лидерите се позоваха на резолюцията на ООН, касаеща Украйна, и изтъкнаха нуждата от зачитане на териториалните граници, допълва Ройтерс.

Лукаш призна, че е имало "много трудни преговори" за изказа по отношение на Украйна. Тя каза, че в крайна сметка страните от организацията БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) и други партньори са допринесли за формулировката на "балансираната" декларация.

Тя посочи и други спорни теми, в които влизат климатичните промени и преходът към нисковъглеродни енергийни системи.

Накрая е постигнат консенсус между държавите да действат единно "в интерес на мира, сигурността и разрешаването на конфликтите по целия свят", посочи Лукаш, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай