Френски експерти търсят черните кутии на AirAsia

Френски експерти търсят черните кутии на AirAsia | StandartNews.com

Сурабая. Френски експерти се присъединияват към издирването на черните кутии на потъналия в Яванско море самолет на AirAsia. Специалистите осигуряват хидроакустично оборудване за засичане на сигнали от черните кутии. Според спасителните екипи най-вероятният район, където се е разбил самолетът, е с площ около 5400 кв. км. Три кораба са изпратени в тази зона, както и група индонезийски водолази.

Заради лошото време обаче мястото на катастрофата не може да бъде установено от въздуха. Издирването е затруднено и от факта, че в Яванско море има много потънали останки от кораби и въоръжение от Втората световна война, които често се оказват "фалшиви сигнали".

Кораб на индонезийските военноморски сили е открил опашката на катастрофиралия самолет. Обектът се намира на дълбочина 29 метра на океанското дъно.

В индонезийският град Сурабая вече текат съдебно медицински експертизи по идентифициране на телата.

В същото време авиационни експерти изразиха предположение, че самолетът може да се е опитал да се приводни аварийно, но да е бил потопен от високите вълни. Състоянието на телата на пътниците не показва да е имало разпадане на машината във въздуха.

На 28 декември самолетът на нискотарифната компания AirAsia със 162 души на борда изчезна от екраните на радарите, около 40 минути след излитане от Индонезия на път за Сингапур.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай