Франция се извини на Боливия за Моралес

Франция се извини на Боливия за Моралес | StandartNews.com

Париж. Париж поднесе извиненията си за неудобствата, причинени на президента на Боливия Ево Моралес със закъснялото разрешение за прелитане над територията на Франция на президентския самолет. Това съобщи говорителят на френското външно министерство Филип Лайо.

Френският външен министър Лоран Фабюс е разговарял лично по телефона с боливийския си колега. Франция обяснява грешката си с противоречивата информация за пътниците на борда, имайки предвид Едуард Сноудън, разкрил американската програма за шпионаж.

Камъни по френското посолство в Боливия

Протести избухнаха пред френското посолство в боливийската столица Ла Пас, след като стана ясно, че Париж е забранил преминаването на самолета на президента Ево Моралес през френска територия. Около стотина демонстранти хвърляха камъни по сградата на дипломатическата мисия, изгориха френския флаг и настояха за експулсирането на посланика. Франция и Португалия затвориха въздушното си пространство заради подозрения, че на борда на президентския самолет се намира бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън. Заради това машината бе принудена да кацне във Виена, където беше подложена на проверка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай