Франция разби склад на джихадисти (ОБЗОР)

Гръцките власти започнаха да извозват вчера сирийски семейства от пристанището Пирея към западния град Килини

Франция разби склад на джихадисти (ОБЗОР) | StandartNews.com

Иззети са оръжия и експлозиви, акция и в Белгия

Френската полиция е разкрила оръжеен склад на джихадисти, готвели атентат в Париж, съобщи прокурорът на Париж Франсоа Молен. Арсеналът от оръжия се намирал в апартамента на задържания миналата седмица Реда Крикет, за когото бе съобщено, че е в напреднала фаза на подготовка на атентат. По същата следа днес белгийската полиция претърси гора близо до френската граница.

Крике бе арестуван в парижкото предградие Аржентьой два дни след атаките в Брюксел. В апартамента му след това е открит цял арсенал от оръжия, посочи прокурорът в сряда. Намерени са пистолети, автомати, индустриални експлозиви и 500 грама от експлозива TATP, едно от любимите вещества на "Ислямска държава". Полицията е иззела и пет крадени френски паспорта, контейнер със сълзотворен газ, седем нови мобилни телефона, два компютъра, детонатори, киселина и голямо количество дребни метални елементи, предназначени да служат като шрапнели. След разкритието на Крике са били повдигнати обвинения в тероризъм. Прокурорът посочи, че количеството намерени оръжия е безпрецедентно. "Всичко предполага, че с това разкритие е идбегнат акт на насилие от терористична мрежа", каза прокурорът.

Днес разследването на предполагаемия заговор във Франция продължи и на белгийска територия. Полицаи от двете страни са претърсили гора в западна Белгия край град Кортрийк и са блокирали части от града в търсене на следи от джихадисти. От белгийската прокуратура потвърдиха, че акцията е свързана с ареста на Крике, но не дадоха информация дали са открили нещо.

Пребиха арабка в Брюксел

Първи случай на саморазправа с жена от арабски произход се случи в Брюксел, след атентатите в града миналата седмица. Жената, забулена със забрадка, била нападната от шофьор в квартала си. След началото на свадата към мъжа се присъединили още трима шофьори. Един от тях започнал да я души, а друг я удрял по главата. Жената получила болничен за 7 дни.

По нейни думи тя никога досега не е имала проблеми в квартала, в който живее от 8 г. Макар нападателите й да не са споменали атентатите, според нея случаят има пряка връзка. Тя разказва, че единият направил нацистки поздрав, а останалите изрекли тежки обиди. "Щом носиш забрадка, значи си терорист. Всички ще платим за това, че някакви глупаци са извършили престъпление", коментира пострадалата.

Турция вдига лагер за 5000 бежанци

Турският Червен Кръст ще строи бежански лагер за 5000 души в западната част на страната, съобщи в. "Хюриет Дейли Нюз". Лагерът в граничен район със Сирия ще бъде предназначен за настаняване на мигрантите, които ще бъдат върнати на турска територия съгласно договора с ЕС за реадмисия на нелегални бежанци. Споразумението предвижда Турция да приема всеки нелегален мигрант, като в замяна ще изпраща по един сирийски бежанец в държавите-членки на ЕС. Тази част от договора влиза в сила от 4 април.

Първата партида от 500 имигранти според споразумението с ЕС ще бъдат върнати от Гърция в Турция именно на 4 април, понеделник. Това съобщи източник от Европейската комисия днес, предаде Франция. "Двете страни са поели сериозен ангажимент за това, избягвайки проблеми в последната минута", каза източникът.

Най-малко осем души пък пострадаха при сбиване между мигранти в гръцкото пристанище Пирея, съобщи Атинската информационна агенция. Бежанците започнали да се замерят с камъни. Сбиването пламнало на терминал Е-1 и се прехвърлило на Е-2. В инцидента бяха замесени сирийски и афганистански мигранти.

Лодка с мигранти потъна край Либия

Лодка със 120 нелегални мигранти е потънала край бреговете на Либия, съобщиха властите в африканската страна. Те са успели да спасят 32-ма души край град Сабрата, а съдбата на останалите е неизвестна. Мигрантите са пътували към Италия. По-рано италиански официални представители съобщиха, че само в сряда бреговата охрана е спасила 1 361 мигранти от малки плавателни съдове и надуваеми лодки в южната част на Средиземно море.

Пенсионер спаси африканци от удавяне

Пенсионер от Рим е помогнал за спасяването на стотици нелегални мигранти от Африка край бреговете на Италия, съобщи Би Би Си. Около 600 африканци, натоварени на корабче, отчаяно започнали да търсят помощ, след като се оказали безпомощни в морето край италианския бряг. Те започнали да набират по телефона произволни номера с код за Рим с надеждата, че ще попаднат на добър човек, който да им изпрати помощ. Така след доста опити попаднали на 67-годишен пенсионер. Той не разбрал какво точно се опитват да му кажат на развален английски и френски език, но чувал вълнението на морето и се обадил в полицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай