Франциск ще умие нозете на 12 бежанци

Франциск ще умие нозете на 12 бежанци | StandartNews.com

На Велики четвъртък, папа Франциск ще отслужи литургия за Тайната вечеря в Центъра за прием на бежанци в Кастелнуово ди Порто. Там той ще умие нозете на 12 бежанци, съобщи архиепископ Рино Физикела, председател на Папския Съвет за насърчаване на новата евангелизация, цитиран от радио "Ватикана". 

Папата ще коленичи, за да умие и избърше нозете на хора, пред които мнозина дори не биха се спрели, докато цивилизована и демократична Европа се барикадира зад анахроничната бодлива тел. Или пък „отпуска фондове", за да бъде в съгласие със собственото си съзнание. Но винаги в една и съща геометрия: ние сме от едната страна, а мигрантите от другата, отбелязва той.

„Милиони бежанци показват пред света реалните очертания на новото преселение, което премества огромни маси хора без дом и родина", пише още Физикела.

Папа Франциск ще демонстрира от първо лице стойността на приемането, независимо от социалните условия. Жестът му „ще бъде обикновен, но многозначителен". Ще бъде „знак за служение и внимание към тяхното житейско състояние" в Годината на Юбилея на милосърдието, казва още архиепископът.

Имайки предвид, че много от младите бежанци не са католици, отбелязва още Физикела, жестът на папа Франциск е също „знак, който посочва пътя на уважението, като главния път към мира".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай