Франция се готви за исторически промени. Става първата в света

Ще направи промени в конституцията

Франция се готви за исторически промени. Става първата в света | StandartNews.com

Франция се готви за исторически промени. Тя ще стане първата страна в света, записала правото на аборт в конституцията си, съобщава Би Би Си.

В понеделник членовете на горната и долната камара на френския парламент ще се съберат на специална сесия във Версайския дворец, свикана от президента Еманюел Макрон.

Очаква се те да гласуват за предложението на правителството с мнозинство от 3/5. С такова мнозинство може да бъде преразгледан основният закон на страната от 1958 г.

Целта на новия текст е да гарантира свободата на жените да абортират. Вносителите мотивират предложението си със събитията в САЩ,  където това право вече не е гарантирано.

Проучванията показват, че около 85% от французите подкрепят реформата. Съпротивата на десните в парламента не успя да я спре.

Противниците обвиняват президента Макрон в опорочаване на конституцията за изборни цели. Те казват, че промяната не е непременно погрешна, но е ненужна. Критиците на поправката виждат в нея опит на президента да  използва каузата, за да засили своите позиции.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай