Форбс: Само 15% от населението на Крим е подкрепило анексацията

Форбс: Само 15% от населението на Крим е подкрепило анексацията  | StandartNews.com

Крим. Официалните резулати от референдума в Крим за присъединяването на областта към Руската федерация показаха вот на 97 процент в полза на анексация с избирателна активност от 83 на сто. На референдума не  бяха допуснати международни наблюдатели.

"Форбс" съобщи в сряда, че на референдума в Крим едва 15% от гласоподавателите са подкрепили анексирането на Крим от страна на Руската федерация. Списанието се позовава на статия на уебсайта на Президентския съвет за гражданското общество и човешките права на Руси, свалена часове след публикуването ѝ.

Според доклада на съвета, посветен на референдума през март, в него са взели участие 30% от населението на полуострова, от които половината са гласували в подкрепа на анексирането – иначе казано, съдбата на полуострова е решена от 15% от неговото население, а трябва да се има предвид и обстоятелството, че по онова време на Крим има и значително присъствие на руски войници.

Разликите в двата резултата са значителни – според доклада на президентския съвет анексирането е подкрепено от едва 15% от населението, докато официалните резултати сочат, че своя глас "за" са подали повече от 80% от жителите на полуострова.

Съветът бързо свали доклада от уебсайта си, но членът на съвета на Светлана Ганупкина коментира въпроса пред "Канал 24", заявявайки, че референдумът в Крим "дискредитира Русия повече, отколкото нейните противници можеха да си мечтаят".

Според "Форбс" Путин възнамерява да повтори случилото се в Крим в "така наречената Народна република Донецк" на 11 май. Той ще използва същите методи за постигне за много високи резултати за пореден път, независимо от протестите на международните наблюдатели. Списанието отбелязва, че по този начин президентът възнамерява да убеди руското население и международната общност, че Източна Украйна действително иска да се присъедини към Русия.

Междувременно, държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че САЩ категорично отхвърлят опитите на проруски сили да проведат "скалъпен и фалшив" референдум в Източна Украйна.

"Ние сме и силно загрижени от опитите на проруски сепаратисти в Донецк и Луганск да организират на 11 май един, честно казано, скалъпен и фалшив референдум за независимост", каза той на пресконференция във Вашингтон заедно с гостуващият ръководител на външните отношения на ЕС Катрин Аштън.

"Категорично отхвърляме този незаконен опит допълнително да се разделя Украйна", добави той. Кери каза още, че следващата седмица ще има среща в Европа с партньорите на континента за обсъждане на следващи стъпки по украинската криза.

Проруски настроени сепаратисти от района на Донецк и Луганск - двете области, където има най-голям дял рускоезично население - обявиха, че тази неделя ще проведат референдум за бъдещето на тези територии в Украйна.

Властите в Киев признават, че практически не успяват да контролират тази част от страната, не е ясно кои точно органи работят, на кого е лоялна местната милиция и кои точно са самообявилите се за "народни" кметове, губернатори, ръководители на "отрядите за самоотбрана" и "народно опълчение".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай