Фон дер Лайен извънредно за петролното ембарго. Ще го бъде ли

Орбан е поискал от Шарл Мишел въпросът да отпадне от дневния ред на предстоящата лидерска среща

Фон дер Лайен извънредно за петролното ембарго. Ще го бъде ли | StandartNews.com

Страните от Евросъюза няма да се договорят за петролно ембарго срещу Русия този месец, стана ясно от изказване на председателя на Европейската комисия.

Преговорите в момента са фокусирани на технически детайли и срещата на лидерите на 30 и 31 май няма да е "подходящото място" за постигане на договореност, обясни Урсула фон дер Лайен.

По-рано днес стана ясно, че унгарският министър-председател Виктор Орбан е поискал от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел въпросът за петролното ембарго да отпадне от дневния ред на лидерската среща, тъй като множество "сериозни" аспекти остават нерешени.

Еврокомисията предложи ембаргото да влезе постепенно в сила до края на тази година, а за Унгария, Чехия и Словакия - през 2024-та. А в най-новия си план за инвестиции в енергетиката - REPowerEU - от Брюксел заделиха два милиарда евро за енергийния преход на държавите без морски излаз и силно зависими от руските горива.

Според унгарския премиер обаче планът не засяга достатъчно конкретно и цялостно притесненията на Будапеща, уточнява Ройтерс.

По-рано днес Катрин Колона - новият министър на външните работи на Франция, обяви, че е оптимист за скорошното приемане на шестия пакет от санкциите срещу Русия, който включва и ембаргото върху петролните доставки. Колона изрази надежда, че това ще стане бързо, но не се ангажира със срокове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай