Fitch Ratings повиши кредитния рейтинг на «Атоменергопром»

Fitch Ratings повиши кредитния рейтинг на «Атоменергопром» | StandartNews.com

Ню Йорк. На 20 август 2013 година международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши дългосрочен рейтинг по международната скала до ниво «ВВВ» на руският държавен холдинг Отворено акционерно дружество «Атомен енерго-промишлен комплекс» ( ОАО «Атоменергомаш», влизащ в държавна корпорация «Росатом»), консолидиращ граждански активи на руската ядрена промишленост. Прогнозата е «Стабилна».

Придобитият рейтинг се намира на максимално възможно, суверенно ниво и съответства на кредитния рейтинг на Руската Федерация (ВВВ, прогноза - «Стабилна»), което е осигурено от мащабна държавна подкрепа, която се оказва на ОАО «Атоменергопром» и неговите организации, а също и от тесните стратегически и операционни връзки с държавна корпорация «Росатом» като единствен акционер на ОАО «Атоменергопром» и държава поради стратегическа значимост на Атоменергопром за руската икономика.

Освен това, фактори, положително повлияли на ниво рейтинги, съгласно мнението на Fitch Ratings, се явяват интегриран бизнес-модел на компанията, осигуряваща пълен цикъл на производството в ядрения сектор; значително портфолио от поръчки; наличие на дългосрочни договори за доставка на уран, гориво, услуги по обогатяване и конверсия. В своя прес-релийз рейтингова агенция също отбелязва, че по отношение към мнозинство от новите блокове, които Атоменергопром планира да изгражда в Русия, са сключени договори за доставка на мощности, която трябва да осигури прогнозирана доходност на компанията.

Едновременно, мнението на рейтинговата агенция е, че влиянието на посочените позитивни тенденции се сдържа от ред фактори, обусловени от излагане на компанията на ценови риск, а също и с наличие на мащабна инвестиционна програма, част от която в съответствие с очакванията на рейтинговата агенция ще бъде финансирана за сметка на външния дълг, което може да предизвика някакво влошаване на финансовия профил на компанията.

Първи заместник на генерален директор на държавната корпорация «Росатом» Николай Соломон отбеляза:

«Повишаване на кредитния рейтинг на Атоменергопром от Fitch Ratings на суверенно ниво за кой ли път потвърждава изключителна сигурност и стабилност на компанията от финансова гледна точка, което е много важно, отчитайки съществуващи планове на компанията за диверсификацията на използваеми инструменти на финансирането. Сега Атоменргопром има рейтинг от всичките международни рейтингови агенции от «Голямата тройка», което само потвърждава нашата привързаност към поддържането на конструктивни и прозрачни взаимоотношения с ключови кредитори и инвеститори».

Преди това на Атоменергопроект беше присвоен дългосрочен кредитен рейтинг Standard's & Poor's по международна скала на суверенно ниво «ВВВ», прогноза - «Стабилна» и дългосрочен рейтинг на Moody's Investor Service на ниво «Ваа2», прогноза - «Стабилна».

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай