Филмовата индустрия в трескава подготовка за "Оскар"

Церемонията по връчването на наградите ще се проведе на 10 март

Филмовата индустрия в трескава подготовка за "Оскар" | StandartNews.com

Филмовата индустрия премина през поредна наситена със събития година. „Супер Марио: Филмът“ счупи рекордите по печалби от продажба на билети, „Барбенхаймер“ се превърна в неразделна двойка, която завладя киносалоните по света, а ирландският актьор Бари Кеоган взе някои съмнителни решения във ваната във филма „Солтбърн“, които станаха повод за лавина от коментари на объркани зрители пред екрана.

През последните няколко години обаче Холивуд понесе и много щети - не само заради стачките, но и заради провалите на много филми на „Дисни“ и „Марвел“, които не донесоха очакваните успехи и не успяха да покрият бюджетите си.

Междувременно номинациите за „Оскар“ за 2024 г. показват колко бързо може да се променят нагласите в индустрията.

Миналата година по това време Марго Роби тъкмо се беше снимала във „Вавилон“, който въпреки режисурата на Деймиън Шазел, актьорската игра на звездите и саундтрака на Джъстин Хъруиц, не спечели нито един Оскар. Тази година обаче тя се изправя пред наградите „Оскар“ като лице на „Барби“ - най-големият филм на 2023 година, който събра 1,4 млрд. долара и е номиниран в цели осем категории.

Филмовата академия на САЩ обяви номинациите за „Оскар“ във всички големи категории на 23 януари. Церемонията по връчването на наградите ще се проведе на 10 март.

ВИЖ ОЩЕ: Проклятието "Козият рог". Уникалният филм сее смърт

Звездата от филма „Клети създания“ може да стане осмата актриса, която печели два Оскара до 35-годишна възраст, след като вече има една награда за мюзикъла La La Land през 2017 година. Ако успее, младата актриса ще последва стъпките на Мерил Стрийп, Джоди Фостър, Елизабет Тейлър, Бет Дейвис, Луис Рейнър, Оливия де Хавиланд и Хилари Суонк.

Нито един актьор от мъжки пол не е получавал повече от един Оскар до 35-годишна възраст.

Стоун е също втората жена, която е номинирана едновременно за актьорска игра и продуциране на един и същи филм, след Франсис Макдорманд с филма „Земя на номади“ през 2020 г.

Победата на Стоун за най-добра актриса далеч не е сигурна - категорията се разглежда като спорна между нея и звездата от „Убийците на цветната луна“ - Лили Гладстоун.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай