Фиеста с бикове стартира в Памплона

Фиеста с бикове стартира в Памплона | StandartNews.com

Четирима пострадаха още в първото надбягване

Традиционният фестивал с надбягвания с бикове "Сан Фермин" започна днес, като още при първото състезание пострадаха четирима души, съобщава АП. Въпреки че всяка година мнозина си тръгват ранени от празника и сега не липсваха хиляди почитатели, желаещи да премерят бързината и скоростта си с 600-килограмовите животни.

Фестивалът бе открит с изстрелването на ракета от тераса на централния площад на стария град в Памплона. В 8 сутринта днес пък започна традиционното надбягване. Стотици ентусиасти, облечени в бели дрехи и с червени шалчета, се престрашиха да се състезават с шест бика по 850-метрова тясна уличка. Състезанието продължи около две минути, но те бяха достатъчни, за да си тръгнат някои от състезателите ранени. Пострадаха общо четирима души, като един от тях бе намушкан от бик в бедрото.

Програмата трябваше да продължи снощи с корида, на която участвалите в надбягването сутринта бикове се убиват. После месото им се сервира по местните ресторанти, а купонът по улиците продължава цяла нощ.

Празникът е наричан Фестивалът на Сан Фермин, но всъщност само един от деветте дни със събития е Денят на Свети Фермин (7 юли). Най-популярната част от него е тичането по тесните улици пред бикове до арената, където следва корида.
Смята се, че тържествата Los San Fermines се провеждат поне от 1591 г. насам и днес привличат любопитни от цял свят. За деветте дни в района на Памплона в испанската провинция Навара напоследък се събират по близо 1 милион души, което го прави най-популярният испански фестивал.

Той обаче е и един от най-опасните фестивали, тъй като пострадали има всяка година, а понякога не липсват и жертви. 15 души са загинали от 1924 година насам, когато започва да се води статистика. Последният смъртен случай е от 2009 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай