Фейсбук реже акаунти заради подкрепа за Тръмп

Интернет гигантът е заличил над 600 акаунта във Фейсбук и Инстаграм

Фейсбук реже акаунти заради подкрепа за Тръмп | StandartNews.com

Фейсбук съобщи, че е осуетила две операции с цел манипулиране на общественото мнение, разбивайки по-специално мрежа, управлявана от територията на Виетнам и САЩ, която изпращала до американците послания в подкрепа на президента Доналд Тръмп, предаде "Франс прес".

Интернет гигантът е заличил над 600 акаунта във Фейсбук и Инстаграм.

В тези страници, групи и профили са били споделяни главно текстове на медийната групировка "Епок таймс" (свързана с духовното движение Фалун Гонг, забранено в Китай) и на Би Ел - американска пропрезидентски настроена медия.

Лицата, замесени в тази кампания, са използвали фалшиви профили, за да управляват своите страници и групи, да разпространяват постове автоматично и да пренасочват потребителите към други сайтове, уточни Натаниъл Глайкър, ръководител на политиките за киберсигурност на Фейсбук.

В някои профили били качени и снимки, генерирани от изкуствен интелект, с цел извършителите да се представят за американци. Те споделяли текстове, изображения и монтажи на теми, свързани с политиката на САЩ, процедурата за импийчмънт на Доналд Тръмп, религията, търговията и семейните ценности.

Другата операция, прекратена от Фейсбук, е била ръководена от територията на Грузия и насочена към жителите на тази кавказка страна, разтърсвана през последните седмици от тежка политическа криза.

През октомври социалната мрежа заяви, че е блокирала 4 операции за манипулиране на общественото мнение, осъществявани от групи, подкрепяни от Иран и Русия, както и друга дезинформационна операция, водена от руска територия в ред африкански държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай