Европейският съвет обсъжда Украйна и икономиката на съюза

Европейският съвет обсъжда Украйна и икономиката на съюза | StandartNews.com

Брюксел. Лидерите на Европейския съюз се срещат в петък в Брюксел, за да обсъдят допълнителни санкции в отговор на анексацията на Крим от страна на Русия.

Междувременно главният секретар на  ООН Бан Ки-муне на посещение в Москва, за да търси дипломатическо решение на кризата.

Напрежението се покачи след като про-руски сили превзеха две военноморски бази, включително щаба на ВМС на Украйна.

Не всички държави членки са склонни на още санкции срещу Москва, тъй като се притесняват за стабилността на икономиките си заради руски връзки и заради енергийната си сигурност.

Все пак през последните дни текоха активни разговори между столиците. В сряда Великобритания и Германия постигнаха единодушие, че ЕС трябва да наложи допълнителни санкции на Русия, основаващи се върху забраните за пътуване и замразяване на авоари, договорени по-рано от европейските външни министри, съобщи говорителка на британския премиер Дейвид Камерън, предаде Ройтерс.

Камерън и Ангела Меркел са подчертали отново, че международната общност трябва да направи всичко по силите си, за да предостави на Киев нужната икономическа помощ. Един начините за подкрепа от ЕС ще бъде подписването на политическата част на споразумението за асоцииране между Киев и ЕС с украинския премиер.

По време на заседанието в сряда на Министерски съвет българският премиер Пламен Орешарски, който ще присъства на срещата, беше упълномощен да подпише договора от името на България. Според решението на кабинета споразумението ще помогне за по-бързо задълбочаването на политическите и икономическите отношенията между Украйна и ЕС, както и постепенно предоставяне на достъп на Украйна до определени сектори на вътрешния пазар на ЕС.

Европейският съвет ще разисква и икономическите резултати в областта на заетостта и конкурентоспособността от последното шестмесечие. Лидерите ще обсъдят също въпроса за индустриалната конкурентоспособност като ключ към осигуряването на икономически растеж и заетост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай