Еврогрупата одобри помощта за Гърция

Еврогрупата одобри помощта за Гърция | StandartNews.com

След 6-часово заседание

Страната получава 86 млрд. евро, ще ги връща 32,5 години

Еврогрупата одобри плана за финансова помощ за Гърция, след 6-часовите разговори между финансовите министри на страните от еврозоната в Брюксел онази вечер.

"Третата програма за помощ за Гърция на Европейския механизъм за стабилност е със срок 3 години и на обща стойност 86 млрд. евро, като 25 млрд. от тях ще бъдат "банков буфер", съобщи след срещата шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Той отбеляза, че Атина ще изплаща новия кредит 32,5 г. "Първият транш ще бъде от 26 млрд. евро, които Гърция ще получи на два подтранша. Първият е в размер на 10 млрд. евро, които ще отидат за рекапитализация на банките. Вторият транш от 16 млрд. ще бъде отпуснат поетапно, като първите 13 млрд. от него Атина ще получи до 20 август", обясни Дейселблум.

Още преди заседанието източник от гръцкото финансово министерство отбеляза, че от първите 13 млрд. евро, които Атина ще получи, 12,5 млрд. ще отидат за обслужване на дълга, а 0,5 млрд. - за изплащане на пресрочените дългове. Външният дълг на Гърция е 312 млрд. евро, което прави над 180% от БВП на страната.

За 2015 г. в третия пакет е фиксиран първичен бюджетен дефицит, а не профицит. "Причината за това е неопределеността в последните 6 месеца, която имаше силно негативно въздействие върху икономиката на Гърция", отбеляза еврокомисар Валдис Домбровскис. "Важното е, че затваряме тази страница, доверието се възстановява и Гърция постепенно ще се върне на пътя на икономическия ръст", добави той. "За настоящата година очакваме съкращаване на БВП на страната с 2,3%, рецесия от 2,3%, срещу 2,5% ръст", каза още Домбровскис, който е вицепрезидент на Еврокомисията въпросите на еврото и социалния диалог. Той отбеляза, че окончателното одобрение на третата програма за Гърция от страна на Европейския механизъм за стабилност ще стане до 19 август. Посочената крайна дата не е случайна, защото на 20 август Атина има плащане към ЕЦБ. Третата програма също така трябва да бъде одобрена и от парламентите на всяка страна-членка на Еврозоната.

На пресконференцията след заседанието Дейселблум отбеляза, че МВФ ще реши през октомври дали да участва в програмата. Малко по-късно Еврогрупата разпространи изявление, в което се казва, че предстои програмата за помощ да бъде уточнена допълнително по искане на МВФ. След това германският финансов министър Волфганг Шойбле назова условията за участие на МВФ в третата програма за Гърция. "Директорът на МВФ Кристин Лагард участваше в заседанието на Еврогрупата посредством конферентна телефонна връзка. Тя заяви, че ако пенсионната реформа в Гърция стартира и ако през октомври постигнем единно решение на основание на данните за икономическия ръст и платежоспособност на страната, тя ще предложи на МВФ съответстващото финансово участие", каза на пресконференция Шойбле. "Всички държави от Еврозоната разчитат на това, че МВФ ще вземе участие в третата програма за финансова помощ на Гърция", заяви още той. Самата Лагард приветства одобряването на третия пакет за Атина, но за пореден път призова дългът на страната да бъде реструктуриран, т.е. частично отписан, защото за Гърция ще е непосилно да го изплаща. "Одобряваме приемането на третата програма за помощ в замяна на реформи. Програмата за реформи, приета от гръцките власти, ще възстанови бюджетната и финансовата стабилност на страната и ще й позволи да се върне към икономически ръст. Продължаваме обаче да сме на мнение, че гръцкият дълг се нуждае от съществена реструктуризация", каза Лагард от Вашингтон. "По този въпрос все още имаме разногласия с европартньорите ни, които изключват такава възможност. Докато по наше мнение, Гърция не би могла да възстанови стабилността на дълга само със собствени действия. За да стане това, е нужна съществена реструктуризация на дълга", добави тя.

Дейселблум обаче заяви, че отписването на гръцкия дълг е изключено. "Номиналното съкращаване на дълга на Гърция е изключено. Устойчивост му може да бъде постигната и без подобни съкращения", каза той. Дейселблум увери, че средствата в гръцките банки няма да пострадат вследствие рекапитализацията им, която ще бъде осъществена през есента след стрес-тестове. Шефът на Еврогрупата обяви и че Специалният фонд, който ще работи върху приватизацията на гръцките държавни активи, ще се появи до края на 2015 г.

Бундестагът гласува в сряда

Германският Бундестаг ще гласува в сряда дали да одобри новата помощна програма за Гърция, съобщи говорител на парламента, цитиран от ДПА. При гласуването с интерес ще бъде проследено колко депутати от консервативния блок ХДС/ХСС ще откажат да подкрепят линията на канцлера Ангела Меркел. Очаква се броят им да се увеличи. През юли 60 депутати от ХДС/ХСС гласуваха с "не", когато парламентът решаваше дали да стартират преговорите с Гърция.

Атина няма интерес от нови избори

Гръцкото правителство не е заинтересувано от провеждането на нови парламентарни избори. Това заяви говорителят на кабинета Олга Геровасили в интервю за в. "Авги". "Атина не желае нови избори. Кабинетът изпраща сигнал до всички политически сили в страната и извън нея, които са заинтересувани от сформирането на правителство на националното спасение", каза тя. "Ние ще намерим своите съюзници. Процесът на възстановяване на Гърция трябва да се случи при управлението на силно правителство, което има еднозначен народен мандат", каза Геровасили.

След като в петък за ратифицирането на споразумението за трета кредитна програма гласуваха само 118 депутата от СИРИЗА и Независими гърци, премиерът Алексис Ципрас обяви намерени да помоли парламента да гласува вот на доверие на правителството, след като страната получи първия транш от кредитната програма. Редица депутати от водещата опозиционна консервативна партия "Нова демокрация" вече заявиха, че няма да подкрепят вота на доверие. Това може да доведе до провеждането на предсрочни парламентарни избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай