Исторически думи на Фон дер Лайен в Скопие

Преговорите за членство на РСМ в ЕС могат да започнат още идната седмица

Исторически думи на Фон дер Лайен в Скопие | StandartNews.com

"Северна Македония трябва да направи крачка напред към Европейския съюз", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред македонския парламент преди заседанието, на което депутатите ще обсъдят френското предложение за началото на преговори.

Фон дер Лайен завърши обръщението си към македонските депутати с цитат от покойния президент Борис Трайковски:

"Направете правилното нещо за мира и просперитета на Северна Македония, която скоро ще стане членка на Европейския съюз. Бъдещето на вашата страна е в Европейския съюз, а Европа не е цялостна без Северна Македония. Благодаря", заяви Фон дер Лайен в превод на официалния език в РСМ, предаде БНР.

Тя подчерта, че македонският език и македонската идентичност се признават от Европейския съюз.

Преговорите за членство на Северна Македония в ЕС могат да започнат още идната седмица, ако страната реши да подкрепи френското предложение. Междуправителствената конференция може да започне до няколко дни. Това каза още пред Собранието в Скопие председателят на Европейската комисия. Думите ѝ, че интерпретацията на историята не е част от преговорния процес, бяха посрещнати с ръкопляскания.

Очакванията са, че предложението ще събере мнозинство - 70 депутатски гласа в 120-местния парламент.

Докато Урсула фон дер Лайен отправяше своето послание от трибуната на Собранието, депутатите от опозицията стояха с плакати и фланелки с надпис "НЕ!".

Протестиращи пред парламента оставяха отпечатъци с червена боя по улицата и се опитаха да замерват с яйца сградата , съобщават медиите в Скопие.

Центърът на града от сутринта е под засилена полицейска охрана и е затворен за автомобили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай