Събота,

Ето кои станаха милиардери от ваксините

От: Мартина Суботинова -
681
Ето кои станаха милиардери от ваксините
A
A
A

Ваксините срещу Covid-19 създадоха 9 нови милиардери. Общото им богатство е достатъчно да бъде имунизирано населението на всички бедни държави по света, съобщи БНТ.

Почти всички от деветимата нови милиардери са учени от големите фармацевтични компании. Общото им финансово състояние е близо 19 и половина милиарда долара. Те бяха наречени "здравните милиардери".

Класацията се оглавява от Стефан Бансел - изпълнителен директор на фармацевтичната компания "Модерна". Според списание "Форбс" финансовото му състояние вече е 4 милиарда и 300 милиона долара.

Втори в списъка с богатство от 4 милиарда долара е създателят на "Байонтек" Угур Шахин.

На трето място в списъка на новите милиардери са тримата основатели на китайската компания за ваксини CanSino Bio. Всеки един от тях вече притежава над 1 милиард долара.

Покачване на доходите има и при основните инвеститори на "Модерна" - имунолога Тимоти Спрингер и учения Робърт Лангър.

Основателят на "Байонтек" Угур Шахин вече е сред 500-те най-богати хора в света. За година богатството му е скочило с близо 250 процента.

Статистиката с новите милиардери беше огласена от съюз от организации, здравни експерти и икономисти, които настояват да се спре монопола на фармацевтичните компании.

Тяхното убеждение е, че щом ваксините са финансирани от обществени пари, те трябва да се превърнат в обществено благо, а не във възможност за лично забогатяване. За цялата 2021-ва от "Модерна" прогнозират продажби за над 19 милиарда долара. А годишната прогноза на "Пфайзер", която произвежда заедно с "Байонтек" ваксината, е за оборот от 26 милиарда долара.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com