Ето какво ще пише на хърватските монети от 2 евро

Монетният двор на Загреб започна да сече монети за новата валута

Ето какво ще пише на хърватските монети от 2 евро | StandartNews.com

Производството на хърватски евро монети започна в понеделник в хърватския монетен двор в Света Неделя, западно от Загреб. Министър-председателят Андрей Пленкович и управителят на Хърватската народна банка Борис Вуйчич присъстваха на церемонията по откриването, съобщи Хина, цитирана от БТА.

Току-що видяхме как се произвеждат евро монети в хърватския монетен двор, каза Пленкович пред журналисти, след като посети обекта. От 1 януари 2023 Хърватия ще стане член на еврозоната, това означава, че "дотогава трябва да завършим всички логистични дейности и подготовка за замяната на хърватската куна с еврото, което включва сеченето на монети, както и закупуването на банкноти от Хърватската народна банка в съгласие с централните банки на други държави-членки на ЕС".

Пленкович припомни, че в крайна сметка е решено шахматният мотив от хърватския герб да бъде на задната част на две монети. На монетата от 2 евро ще има карта на Хърватия, а на монетата от 1 евро - животното златка. На монетите от 50, 20 и 10 цента ще е изобразен Никола Тесла. Монетите от 5, 2 и 1 цент ще имат буквите ХР на глаголица. В ръба на монетата от 2 евро пише "О, красива, о, скъпа, о, сладка свобода".

Това са все мотиви, които са възприети, представят нашата държавност, нашата история, нашата парична традиция, нашата разпознаваемост и култура, каза Пленкович. Той каза, че това е добре свършена работа и че за всички дейности, които ще последват, ще бъдат осигурени достатъчно средства за банките, пощите и финансовата агенция в срок преди 1 януари. От 1 януари ще има двуседмичен преход с едновременно използване на куни и евро, така че когато някой плаща в куни в магазина, рестото им ще бъде в евро. Ще бъдем напълно подготвени за това, каза Пленкович.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай