ЕС въвежда икономически санкции срещу Янукович

ЕС въвежда икономически санкции срещу Янукович | StandartNews.com

Брюксел. Сваленият президент на Украйна Виктор Янукович, двамата му синове и други висши държавници попадат в списъка на лицата, срещу които ЕС въвежда икономически санкции, съобщи РИА Новости. Списъкът е част от решение на Съвета на ЕС за въвеждане на икономически санкции.

 

„Всички средства и икономически ресурси, принадлежащи или под контрола на лицата, за които е установено, че са отговорни за нарушаването на правата на човека в Украйна, посочени в това приложение, трябва да бъдат замразени", се казва в документа.

 

Освен Виктор Янукович и неговите синове Олександър и Виктор, в списъка влизат бившият вътрешен министър Виталий Захарченко, бившият главен прокурор Виктор Пшонка и неговият син Артем, бившият началник на службата за сигурност Александър Якименко, бившият премиер Микола Азаров и неговият син Алексей, бившият ръководител на администрацията на президента Андрей Клюев и неговият брат Сергей, бившият заместник ръководител на администрацията на президента Андрей Портнов, бившият министър на правосъдието Олена Лукаш, бившият зам.-министър на вътрешните работи Виктор Ратушняк, бизнесменът Сергей Курченко, бившият министър на образованието и науката Дмитрий Табачник, бившият министър на здравеопазването Раиса Богатирева, бившият съветник на Янукович Игор Калинин.

 

След като вчера ЕС предложи на Украйна финансова помощ в размер на 11 милиарда евро (15 млрд. долара), новият финансов министър Олександър Шлапак обяви, че страната ще започне преговори с кредиторите за преструктуриране на външния си дълг.

 

На среща в Брюксел НАТО обяви, че ще ореже взаимоотношенията си с Русия в опит да я накара да отстъпи в Украйна. Първата стъпка е спиране на плановете за съвместна операция, свързана със сирийските химически оръжия. Алиансът заяви, че ще се обвърже с новата украинска власт. Срещите на Съвета Русия – НАТО ще продължат, обяви заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

 

Напрежението на границата между украинската Херсонска област и Крим се е понижило, смята първият заместник генерален секретар на ООН Ян Елиасон, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той заяви, че все пак ситуацията в този регион остава неопределена и призова страните към сдържаност. „Изглежда напрежението на границата се е снижило. Разбира се, ситуацията остава напрегната. Регистрирани бяха инциденти, които можеха да завършат зле, но за щастие, това не се случи", отбеляза Елиасон. Той подчерта необходимостта от предприемане на мерки за снижаване на напрежението.

 

Съветът за сигурност на ООН ще заседава извънредно тази вечер по украинската криза. Извънредно заседание ще има и Европейският съвет. Държавните и правителствени ръководители ще обсъждат ситуацията в Украйна. Българският премиер Пламен Орешарски ще участва в срещата. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай