ЕС отделя милиарди за справяне с мигрантската криза

ЕС отделя милиарди за справяне с мигрантската криза | StandartNews.com

Лидерите на Европейския съюз обещаха милиарди евро допълнителна помощ за регионите, от които идват бежанци. В декларация след извънредната си неформална среща правителствените ръководители потвърдиха готовността да приложат Плана за действие по миграцията, предложен от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Цел номер едно е организирането на регистрация и прием на бежанците в държавите с външни граници. Германия иска такъв приемен център и у нас.

За предсрочно откриване на центрове за прием на мигранти още през ноември, се призовава в декларацията след срещата. В така наречените "горещи точки" ще се снемат пръстови отпечатъци, ще се регистрират пристигащите и ще бъдат задържани там, докато се реши дали имат право на бежански статут. За тази цел се дават 1,3 милиона евро за още персонал на агенциите ФРОНТЕКС за гранична охрана, Европол за полицейски обмен на информация и Службата за подкрепа в областта на убежището. Германският канцлер Ангела Меркел допусна, че такъв център може да се открие и в България:

Имаше широко съгласие, че тези "горещи точки" трябва бързо да бъдат разположени в страните с външни граници за Съюза, като Италия и Гърция, но също България – въпреки че тя не е част от Шенген, има обща граница с Турция.

Българското правителство досега официално отказваше да приеме подобен бежански център.

ЕС ще даде огромни суми на съседните на Сирия държави – Турция, Ливан, Йордания, като и на страните от Западните Балкани, от които се очаква по-добре да се грижат за бежанците и да не ги пускат към европейската територия. За целта на 5-и октомври ще има преговори с турския президент Ердоган.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай