ЕС маха служителите по границите

ЕС маха служителите по границите | StandartNews.com

Европейската комисия предлага премахването на служителите, проверяващи документи по границите, и преминаване в режим на самообслужване. Предложението е в рамките на пакет нови идеи за промяна в законодателството, свързано с миграцията, които целят да облекчат кризата с бежанците.

ЕК предлага контролът на паспортите по външните граници на Шенген да премине на самообслужване, при който работата на граничните служители да бъде поета от електронни терминали, посочи еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос. "Граничната охрана няма да подпечатва паспорти. Вместо това ще се появят електронни терминали, които ще позволяват значително да се намали броят на чиновниците и ще се съкратят опашките", посочи още той.

На пресконференция Аврамопулос представи и два варианта за промяна на законодателството, свързано с бежанците. Едното от тях предвижда запазване на досегашното правило за искане на убежище в първата страна на пристигане, с някои промени. Ако държава членка се изправи пред "непропорционален натиск" от пристигащи мигранти в бъдеще, тогава в сила може да влезе "механизъм за справедливо коригиране", който да разпредели мигранти в рамките на блока, гласи идеята.
Второто предложение предвижда въвеждане на схема за постоянно преразпределение, базирана на населението и благосъстоянието на всяка държава членка на съюза. Този вариант обаче бил по-непопулярният, разкриват дипломати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай