ЕС: Искаме ясен и решителен отговор за Сирия

ЕС: Искаме ясен и решителен отговор за Сирия | StandartNews.com

Вилнюс. Външните министри от ЕС призоваха за „ясен и решителен" отговор на химическата атака, която беше извършена в Сирия и за която е обвинен сирийският режим, предаде АФП.

„Искаме да видим ясен и решителен отговор", подчерта върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън след разговорите с външните министри от 28-членния блок, в които се включи и американският държавен секретар Джон Кери.

Европейският съюз е на единно мнение, че химическата атака от 21 август край Дамаск е вероятно дело на сирийския режим, но евентуална атака срещу силите на Башар ал Асад трябва да изчака доклада на инспекторите на ООН.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери, който също е в литовската столица, каза, че ще предаде във Вашингтон опасенията на европейските си партньори, като същевременно подчерта, че САЩ още не са взели решение по въпроса.

Франция вече обяви, че ще изчака доклада на инспекторите на ООН, преди да реши дали да участва в евентуална военна намеса, въпреки че докладът ще установи само дали е била проведена химическа атака, но не и виновника за нея.

"Твърди се, че всички признаци сочат факта, че режимът е отговорен", каза днес Фабиюс по повод съвместната позиция на ЕС.

Германия ще подпише подкрепеното от 10 държави изявление на Г-20, което призовава за силен международен отговор на вероятната употреба на химическо оръжие в Сирия, заяви германският външен министър Гидо Вестервеле, цитиран от Ройтерс. "След като видяхме тази отлична и много мъдра позиция на ЕС, канцлерът Ангела Меркел и аз решихме да подкрепим изявлението на Г-20", каза Вестервеле.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай