ЕС: Докладът на ООН ще посочи виновните за Сирия

ЕС: Докладът на ООН ще посочи виновните за Сирия | StandartNews.com

Брюксел. "Докладът на експертите от ООН за използването на химически оръжия по време на конфликта в Сирия ще позволи да се установят виновните за употребата им", заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън, предаде АФП.

"Тези индикатори ще позволят да се установят виновните", се посочва в изявлението на Аштън. Тя призова страните-членки на Съвета за сигурност на ООН без забавяне да приемат резолюция за унищожаването на химическото оръжие в Сирия и подчерта, че Европейският съюз подкрепя съвместния план на Русия и САЩ.

Междувременно, френският министър на външните работи Лоран Фабиюс пристигна на посещение в Москва, в рамките на което ще се опита да убеди руските власти да подкрепят резолюция на Съвета за сигурност на ООН за Сирия, предаде Би Си Си.

В понеделник ООН представи доклад на инспекторите за химическото оръжие. Те стигнаха до извода, че през август в предградие на Дамаск срещу цивилни жители е използвано химическо оръжие – газ зарин. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че организаторите на химическата атака са извършили военно престъпление.

Франция се обявява за приемането на „по-строг" вариант на резолюцията, в който да бъдат определени „сериозни последствия" за сирийската страна, в случай че тя не изпълни договореностите за унищожаването на химическото оръжие.

Китай също заяви, че ще прегледа внимателно доклада на инспекторите на ООН, предаде Ройтерс.

"Китай отделя голямо внимание на съдържанието на последния доклад и ще го прегледа щателно", заяви говорителят на китайското външно министерство.

Говорителят обаче не обяви дали Пекин споделя мнението на САЩ, Великобритания и Франция, според които изложените в доклада технически детайли говорят, че нападението е извършено от сирийския режим.

Американският държавен секретар Джон Кери във вторник ще приеме китайския си колега Уанг И. Очаква се двамата да обсъдят на работна закуска ситуацията около Сирия и Северна Корея.

САЩ, Великобритания и Франция заявиха, че докладът доказва вината на правителствените сили.

"Това е най-значителното потвърдено използване на химически оръжия срещу цивилни граждани, след като Садам Хюсеин използва такива в Халабджа (в Ирак) през 1988 година", заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. "Международната общност обеща да предотврати повтарянето на подобен ужас, но ето че се случи отново", посочи Бан.

В задачите на екипа на ООН влизаше само установяването на това дали са били използвани химически оръжия в смъртоносната атака срещу контролираното от бойците на въоръжената опозиция предградие на Дамаск - Гута. Докладът не съдържа изводи за това кой е извършил атаката, но въпреки това американският, британският и френският представител в ООН заявиха, че техническите детайли сочат, че виновен е режимът в Сирия.

Междувременно, представителите на Великобритания, Франция и САЩ в ООН заявиха пред репортери след заседанието на Съвета за сигурност, че правителството на Асад е отговорно за химическата атака. В същото време руският представител в организацията възрази, че няма конкретни доказателства за това, че правителствените сили са отговорни за атаката със зарин.

„Не трябва да се впускаме в заключения", каза Чуркин. "Съобщенията за това, че опозицията е използвала химическо оръжие на 21 август, не трябва да бъдат пренебрегвани. Те също трябва да бъдат сериозно изучени", каза Чуркин след заседанието.

На свой ред Саманта Пауър, постоянен представител на САЩ в ООН, заяви, че детайлите от доклада не оставят съмнение за това, че именно режимът на Башар Асад е използвал химическо оръжие в предградията на Дамаск. „В задачите на мисията на ООН не влизаше установяване на отговорността в използването на химическо оръжие, но въпреки това техническите детайли ясно показват, че само сирийският режим би могъл да осъществи тази атака", заяви Пауър пред журналисти. По думите й, използваното в предградията на Дамаск химическо оръжие е било „професионално".

"Великобритания смята, че докладът на експертите на ООН за химическото оръжие в Сирия доказва вината на Дамаск в използването му",  заяви британският представител в ООН Марк Лайъл Грант.

„Всичко това потвърждава, по наше мнение, че несъмнено режимът е използвал химическо оръжие", каза Грант след заседание на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Сирия. Той добави, че „това подкрепя мнението на Великобритания, че отговорността носи режимът"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай