ЕС дава 1 млрд. евро за бежанците

ЕС дава 1 млрд. евро за бежанците  | StandartNews.com

Европейският съюз ще похарчи 1 милиард евро това лято за проекти за подобряване на живота на сирийските бежанци. Това обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск на пресконференция в турския град Газиентеп.

Той похвали Турция като най-добрия пример в света какво трябва да е отношението към бежанците. Туск отбеляза, че броят на мигрантите, опитващи се да стигнат до Европа през Егейско море е намалял значително.

"През март действително се наблюдава съществен спад в числеността на нелегалните мигранти, опитващи се да се доберат до Европа през Егейско море. Това стана възможно благодарение на споразумението между ЕС и Турция. Ще продължим работата си в рамките на споразумението, включително в обмена на бежанци", заяви Туск.  Той изтъкна и успехите на Турция по отношение на грижата за сирийските бежанци.

"Гордея се, че си сътрудничим с Турция за решаването на миграционната криза", подчерта председателят на Европейския съвет, съобщава БНТ. 

Турският премиер Ахмет Давутоглу също отбеляза, че след влизането в сила на споразумението броят на нелегалните мигранти през Егейско море е намалял от 3000 души за денонощие през ноември миналата година на 130 на ден сега. "Има дни, в които няма нито един човек, а понякога са десетина", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай