ЕС даде срок на Гърция за регистрацията на бежанците

ЕС даде срок на Гърция за регистрацията на бежанците | StandartNews.com

"Европейският съюз даде срок на Гърция до 12 май да регистрира всички мигранти или Атина ще се сблъска с последващ контрол на границите на Европа". Това заяви еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.

„Гърция има срок до май да защити своите външни граници", заяви Аврамопулос пред германския вестник „Велт".

„Ако преценим, че резултатите не са успешни, няма да се двоумим да поискаме удължаване на контрола на границите в Европа", обяснява Аврамопулос. И уточнява, че целта е до ноември да се премахнат всички контроли на границите, въведени заради бежанската вълна.

Решения за бежанската криза днес ще се търсят в Анкара, Атина, Париж, Брюксел. Потокът от мигранти продължава да е много висок и са необходими допълнителни мерки. Турция трябва да реши как най-добре да постигне това, каза Доналд Туск.

"По целия път през Балканите до Западна Европа наблюдаваме строг граничен контрол, а на много места дори високи телени огради. Неминуемото последствие от това е, че Гърция постепенно се превръща в държава-лагер за бежанци и имигранти", отбелязва Питър Съдърленд, специален пратеник на ООН за миграцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай