ЕС блокирал сделката между Русия и Унгария, двете страни отричат

ЕС блокирал сделката между Русия и Унгария, двете страни отричат | StandartNews.com

Европейската комисия е блокира ядрената сделка между Русия и Унгария, възлизаща на 12 млрд. евро, информира днес Financial Times. По-късно обаче от двете страни отрекоха информацията. Според изданието, решението на ЕК е било взето миналата седмица.

Виктор Орбан превърна този проект в централен елемент на стратегията си за задълбочаване на политическите и икономическите връзки с Русия въпреки санкциите на Запада срещу Москва за ролята й в украинската криза, отбелязва изданието. Според противниците на споразумението то носи финансов риск, както и опасност от засилване на енергийната зависимост на Унгария от Москва. Страната и без това внася от Русия 80 процента от петрола си и 60 процента от газа.

Будапеща ангажира подразделение на руската "Росатом" през декември за проектирането, изграждането и поддръжката на два 1200-мегаватови реактора в град Пакш.

Споровете са и за условията на сделката. Всички договори за доставка на ядрено гориво, сключени от членовете на ЕС, трябва да получат одобрението на Европейска общност за атомна енергия - "Евратом". Такова обаче не е получено за частта от договора, който предвижда горивото да се доставя само от Русия. Последва обжалване от страна на Будапеща. От ЕК в крайна сметка са подкрепили становището на "Евратом". Това на практика блокира целия проект за разширяване на централата. Ако иска да поднови проекта, Унгария ще трябва да договори нова сделка за доставка на гориво или да предприеме юридически действия срещу ЕК, информира още Financial Timees.

Унгарски и руски представители обаче отхвърлиха информацията на Financial Times. Говорителят на правителството на Будапеща Золтан Ковакс заяви, че страната му ще поиска от вестника да публикува опровержение. От "Росатом" пък заявиха, че "няма какво да добавят към думите на Ковакс" и доколкото знаят, сделката е била одобрена от ЕК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай