Сряда,

ЕС изслушва шефката на Европейската агенция по ваксините

От: Пламен Вълков -
ЕС изслушва шефката на Европейската агенция по ваксините
A
A
A

Директорката на Европейската агенция по лекарствата Емър Кук ще бъде изслушана в комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент. Очаква се тя да говори за процедурите за даване на разрешително на ваксините, тяхната наличност и разгръщането на процеса на имунизация, съобщава БНР.

Колкото и представители на европейските институции да ни убеждават, че процесът върви сравнително добре предвид мащабите на пандемията и мутациите на вируса, събитията сочат точно обратното. Опитите на журналистите да изкарат на светло поне малка част от договорите с фармацевтичните компании продължават да удрят на камък, въпреки настойчивото поставяне на въпроса пред Европейската комисия. Както се разбра с последните събития, явно има и защо.

Най-скорошното беше в неделя, когато "Астра Зенека" обяви, че съкращава 60% от предвидените дози за ЕС, което сериозно разгневи Комисията.  Така за първи път в публичното пространство се чу за проведен разговор между председателката Урсула фон дер Лайен и изпълнителния директор на "Астра Зенека" Паскал Сорио, на който, по думите на говорителя на Комисията Ерик Мамер, тя "ясно е показала, че очаква компанията да изпълнява условията, залегнали в договора за осигуряване на авансово закупени ваксини за ЕС и е напомнила, че Общността е инвестирала значителна сума, именно за да се гарантира, че продукцията ще бъде налична дори преди Европейската агенция по лекарствата да даде разрешението си".

Езикът, макар и полиран, е достатъчно ясен и категоричен, което се случва за първи път, откакто се повдига въпросът за производството и доставката на ваксините. Изявление, което бе предшествано от писмо на еврокомисаря по здравеопазването Стела Кириакиду с настояване компанията да изясни драстичното намаление на доставките си за ЕС.

Вчера обаче се разбра, че разговорите между двете страни не са дали резултат и в късния следобед стана ясно, че ще се проведе втора среща. Нещо повече - еврокомисар Кириакиду поиска в бъдеще всички фирми, които произвеждат ваксини, да подават предварително уведомление винаги, когато искат да изнасят за трети страни.

"ЕС подкрепи бързото разработване и производство на няколко ваксини срещу Covid-19 на обща стойност 2,7 млрд. евро. Искаме яснота при транзакциите и пълна прозрачност при износа на ваксини от ЕС", бе категорична тя.

И този скандал идва, след като се разбра, че "Пфайзер" е закъсняла с доставките си, макар да обеща да навакса пропуска до края на първото тримесечие. 

Ситуацията става все по-объркана и от разминаванията в изявленията на различните институции. Макар Комисията да обяви като част от стратегията за ваксиниране 70 на сто от възрастните хора в ЕС да получат дозите си до лятото, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази съмнения доколко това е възможно предвид трудностите в тяхното производство. 

 

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички