Ердоган уволни шефа на Централната банка

Причината е рязко повишаване на основната лихва

Ердоган уволни шефа на Централната банка | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган смени председателя на Централната банка на страната Наджи Агбал, съобщава Bloomberg , позовавайки се на указ, публикуван в правителствения бюлетин. Оставката дойде два дни, след като турската централна банка повиши основния си лихвен процент с 2 п.п. до 19%. Сахап Кавциоглу стана новият ръководител на Централната банка на страната.

Г-н Кавчоглу е професор в университета Мармара в Истанбул. В турски медии той е коментирал, че Централната банка не трябва да повишава ключовата ставка. В статия за вестник Yeni Safak, публикувана през февруари, той заяви, че повишаването на лихвения процент "косвено ще отвори пътя за по-висока инфлация". Според Блумбърг Ердоган е привърженик на същата икономическа теория.

На 18 март централните банки на Турция и Бразилия рязко повишиха ключовите си лихвени проценти. На следващия ден Централната банка на Русия повиши основния си лихвен процент от 4,25% годишно на 4,5%. Лихвеният процент беше повишен за първи път от края на 2018 г. В своя коментар съветът на директорите на регулатора намекна за готовността му да повиши лихвата отново в близко бъдеще, пише Комерсант.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай