Ердоган скръцна със зъби на Гърция, заплахата

Той предупреди Атина, че ще плати "висока цена"

Ердоган скръцна със зъби на Гърция, заплахата | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Ердоган отправи заплаха към Гърция. Той предупреди Атина, че ще плати "висока цена", ако продължи да цитирам "тормози" турските самолети над Егейско море и обвини изночната си съседка, че е окупирала островите по турското крайбрежие. Наскоро Гърция от своя страна се оплака, че Анкара нарушава въздушното ѝ пространство с военни дронове и обяви защитни мерки.

"Гърция - погледни историята. Ако продължавате, ще платите висока цена", заяви Ердоган по време на митинг в черноморския регион, предаде БНР.

През последните месеци Турция се оплака от това, което тя определя като "провокативни действия" от страна на Атина, като заяви, че по този начин се подкопават мирните усилия.

Атина обвини наскоро от своя страна Анкара, че прелита над гръцките острови и нарушава въздушното й пространство, като използва военни дронове Байрактар. В оговор военното министерство на Гърция обяви, че се стреми да защити Егейско море от посегателство с безпилотни летателни апарати, като разполага противодействащи мерки по островите.

Турция твърди, че Гърция разполага войски на острови в Егейско море в нарушение на мирните договори, подписани след Първата и Втората световни война. А в днешната си реч турският президент обвини Гърция, че е "окупирала" островите.

"Когато дойде времето, ще направим необходимото. Както казваме, може да дойдем внезапно някоя вечер", добави той. Подобни изказвания Ердоган прави, когато говореше за започване на военна операция в съседна Сирия.

През юни турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че Анкара ще оспори суверенитета на Гърция над островите, ако Атина продължи да изпраща войски там.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай