ЕП отложи дебата по препоръките за преговорите по ТПТИ

ЕП отложи дебата по препоръките за преговорите по ТПТИ | StandartNews.com

Обсъждането и гласуването ще се проведат на следващата сесия на Европарламента през юли

Европейският парламент отложи дебата на доклада с препоръките към Европейската комисия за водене на преговори по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции. Решението беше взето рано тази сутрин, след като вчера председателят на парламента Мартин Шулц отложи гласуването на доклада заради внесени над 200 предложения за изменения в препоръките.

Според българският евродепутат и член на ЕНП Андрей Ковачев, причината за отлагането на дебатите трябва да се търси в разногласията и политическата неготовност от страна на депутатите от Партията на европейските социалисти. „Имаше много предложения, които не бяха за пленарна зала. Съществува правило правило ако те са над 50 – докладът да се връща в пленарна зала. Именно това е повода за отлагането", коментира още Ковачев. Според него отлагането е логично, тъй като е добре дебатът и гласуването да не бъдат времево разделени.

Той заявява, че депутатите от групата на ЕНП още днес са имали готовност за гласуване на препоръките си по отношение на преговорите за двустранното търговско споразумение. „Готови сме да дадем още време на нашите колеги да намерят решение как и какво да бъде направено, тъй като в момента сред социалистите има различия не само по национални делегации, но и по идеологически причини", поясни Ковачев.

Евродепутатът обясни, че в комисия по процедура трябва да има преглед на всички 200 предложения и те да бъдат намалени именно на не повече от 50. В пленарна зала не би трябвало да влизат доклади, които са с над 50 поправки. „Хубаво е парламентарните комисии да си свършат работатата преди да изпращат един долад в пленарна зала, затова през следващите седмици работата и отговорността ще падне върху Комисията по международна търговия", коментира още Ковачев. Според него много от поправките са чисто идеологически украсен и произтичат от факта, че голяма част от евродепутатите не са обстойно запознати с проблема за ТПТИ.

Спорът е неясен за повечето депутати от гледна точка на фактологията и съдържанието. В момента има всякакви интерпретации по проблема. „Днес на пленарното заседание и крайната левица, и крайната десница бяха с плакати „STOP TTIP", което говори за една изключително голяма степен на популизъм", поясни още Ковачев. Той допълни, че дори хора като Франсоя Оланд и Матео Ренци са „за" едно такова търговско споразумение, което има определен механизъм за решаване на спорове, но в Европарламента дори част от техните евродепутати са срещу сключването на подобно споразумение. Ковачев прогнозира, че преговорите по самото споразумение между Европейския съюз и САЩ ще се забавят още повече, в контекста на предстоящите през 2016-та година президентски избори в Щатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай