Четвъртък,

ЕП с нов удар срещу Путин, решението

От: Агенция Стандарт -
7376
ЕП с нов удар срещу Путин, решението
A
A
A

Европейският парламент одобри резолюция, в която определя Русия като "държава, спонсор на тероризма". Документът беше приет с 494 гласа "за", 58 "против" и 44 въздържали се, се посочва в съобщение на ЕП, цитирано от БТА.

Решението е свързано с "жестокостите, извършени от режима на руския президент Владимир Путин срещу украинското цивилно население".

Евродепутатите подчертават, че "умишлените нападения и зверства, извършени от руските сили и техните пълномощници срещу цивилни граждани в Украйна, разрушаването на гражданска инфраструктура и други сериозни нарушения на международното и хуманитарното право, представляват терористични действия и военни престъпления".

ЕП призовава Евросъюза да въведе подходящо законодателство и да обмисли добавянето на Русия в списъка на държавите, проводници на тероризъм. Това би довело до значителни ограничителни мерки срещу Москва и би имало дълбоки последици за отношенията на ЕС с Русия, отбелязват евродепутатите.

Те призовават Съвета на ЕС да включи в европейския антитерористичен списък руската паравоенна групировка "Вагнер", 141-ви Специален моторизиран полк, известен още като "Кадировците", както и други въоръжени групировки, милиции и марионетни сили, финансирани от Русия.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички