ЕМА каза за връзката между J&J и тромбите

Европейската агенция по лекарствата заяви, че е открила възможна връзка

ЕМА каза за връзката между J&J и тромбите | StandartNews.com

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви, че е открила възможна връзка между ваксината срещу Covid-19 на компанията "Джонсън и Джонсън" (J&J) и редки проблеми със съсирването на кръвта при пълнолетни хора, ваксинирани в САЩ, съобщава Ройтерс.

EMA посочи, че нейният комитет по безопасност на лекарствата заключава, че към информацията за тази ваксина трябва да се добави предупреждение за необичайни кръвни съсиреци с ниски кръвни тромбоцити, но че тези събития трябва да бъдат посочени като много редки нежелани реакции.

"Общите ползи от ваксината на "Джонсън и Джонсън" за предотвратяване на Covid-19 надвишават рисковете от странични ефекти“, подчерта EMA.

Европейският лекарствен регулатори също така установи, че всички случаи са настъпили при възрастни под 60 години, предимно жени, в рамките на три седмици след ваксинацията, като добави, че всички налични доказателства, включително съобщения за осем случаи в Съединените щати от общо 7 милиона ваксинирани, са част от нейната оценка.

"Въз основа на наличните в момента доказателства, специфични рискови фактори не са потвърдени", заяви агенцията.

EMA заяви, че повечето съсиреци са се появили в мозъка и корема, подобно на ваксината на "АстраЗенека" (AstraZeneca), и отново подчерта, че общите ползи от ваксината надвишават рисковете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай