Експерти оспориха вината на Асад за химическите оръжия

Дамаск е предоставил на Москва нови доказателства за използването на химическо оръжие от опозицията

Експерти оспориха вината на Асад за химическите оръжия | StandartNews.com

Лондон. Експерти от Великобритания са единодушни, че в докладът на експертите на ООН няма никакви доказателства за това, че режимът на Башар Асад е използвал химическо оръжие в Сирия, предаде РИА Новости.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун представи в понеделник доклада на инспекторите на ООН, за използването на химическо оръжие в Сирия.

В него се посочва, че на 21 август в предградията на Дамаск е използван като химическо оръжие отровният газ зарин.

"Доколкото разбирам резултатите от изследването доказват, че в Сирия е използвано значително количество висококачествен зарин. Но лично аз не намирам никакви убедителни данни, които да свидетелстват еднозначно кой е използвал химическото оръжие. Има някои обстоятелства, които като че ли сочат, че химическите атаки са дело на режима на Башар Асад, но в юридически смисъл не е ясно кой е изготвил и използвал оръжието", заяви Ник Браун, главен редактор на месечното списание за военни новини и технологии Интернешънъл Дефънс Ревю.

Той посочи още, че в доклада има информация, която косвено говори за вина на режима на Асад, но подчерта, че тя не е достатъчна, за да се посочи категорично кой е отговорен за атаката.

Междувременно, Оке Селстрьом, ръководителят на екипа международни инспектори, който изготви доклада, заяви пред Би Би Си, че ще бъде трудно всички сирийски химически оръжия да бъдат открити и унищожени.

"Може да бъде направено, но естествено работата ще бъде стресираща. Зависи от позицията на сирийското правителство и тази на опозицията - доколко те са готови да преговарят, но задачата е изпълнима", добави той.

Оке Селстрьом смята, че докладът на инспекторите може да е повлиял на Сирия, която реши да постави химическите си оръжия под международен контрол, въпреки че документът не назова виновника за нападението.

Русия продължава да твърди, че силите на бунтовници са виновни за атаките, поставяйки под съмнение постигнатата сделка относно сирийското химическо разоръжаване, пише Гардиън.

Руският външен министър, Сергей Лавров, заяви, че има сериозно основания да смята, че атаката с химическо оръжие, потвърдена от ООН е била „сериозна провокация" от страна на бунтовниците.

Той заяви, че Москва ще настоява на своята интерпретация. Според него военната намеса по Глава Седма от хартата на ООН е възможна , само ако Сирия се провали в предаването на химическия си арсенал и само след вторичен вот на Съвета за сигурност.

В сряда, заместнк-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков замина за Сирия, където ще се срещне със сирийския президент Башар Асад в Дамаск,

Русия обяви, че Дамаск е предоставил на Москва нови веществени доказателства за използването на химическо оръжие от опозицията, предаде РИА Новости.

"Ние сме меко казано разочаровани от този подход, приет от страна на секретариата на ООН и инспекторите, работещи в Сирия, които селективно и в непълен обем, без отчет на обстоятелствата, които многократно им посочвахме, изготвиха този доклад. Без получена пълна картина на това, което се случва там, характерът на изводите, до които са стигнали експертите, ръководени от Оке Селстрьом, не може да бъде наречен другояче освен политизиран, преиначен и едностранен", заяви Рябков.

"Предадени са ни нови материални доказателства, така наречени улики, относно използването на химическо оръжие от сирийската опозиция. Тези доказателства трябва да бъдат анализирани", добави Рябков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай