Екокатастрофа: Петролен разлив приближава Кипър

Екобедствието е започнало от голямо изтичане на петрол от спукан резервоар в електроцентрала

Екокатастрофа: Петролен разлив приближава Кипър | StandartNews.com

Екологична катастрофа заплашва цялото източно крайбрежие на Кипър заради огромен разлив на петрол, носещ се от Сирия към острова. Правителството в Никозия заяви, че следи ситуацията и е готово да предприеме необходимите действия.

За мащабното замърсяване в Източното Средиземноморие бе алармирано днес, а инцидентът, който го е предизвикал, е от средата на миналата седмица, предаде БНР.

Екобедствието е започнало от голямо изтичане на петрол от спукан резервоар в електроцентрала в крайбрежната зона на Сирия. Резервоарът е бил пълен с 15 000 тона гориво.

В началото разливът е обхванал 25,5 квадратни километра, докато днес, 5 дни по-късно, замърсената площ се изчислява на 1000 квадратни километра, по сателитни снимки.

Днес следобед нефтеното петно се е намирало на около 20 километра от полуостров Карпас в източния край на острова и на близо 80 километра от Фамагуста.

Според метеоролози морските течения в района през следващите дни ще благоприятстват по-нататъшното приближаване на разлива към кипърския бряг.

Петролът може да достигне до 24 часа североизточния край на Кипър, предупреди днес кипърската агенция за риболов и морски проучвания, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според агенцията компютърен модел сочи, че петролното петно ще достигне утре вечер нос Апостолос Андреас в отцепилата се т.нар. Севернокипърска турска република. По информация и снимки от плаващи в региона кораби петното представлява тънък слой от течно гориво, а не дебел пласт от суров петрол.

Кипърското правителство е информирало властите на кипърските турци за заплахата и е изразило готовност да окаже помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай