ЕК създава 100 хиляди центрове за мигранти на Балканите

ЕК създава 100 хиляди центрове за мигранти на Балканите | StandartNews.com

Европейската комисия (ЕК) ще създаде 100 хиляди места за живеене на мигранти по "Балканския път". В Гърция се очаква да бъдат половината от тях - 50 хиляди, съобщи БГНЕС.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер съобщи, че ЕС ще задейства свой механизъм за гражданска защита за предоставяне на убежище, медицинска помощ и храна за мигрантите. За получаване на убежище в ЕС всички мигранти трябва да бъдат регистрирани, обяви Юнкер след извънредната среща за мигрантската криза по „Балканския път".

„Гърция създава регистрационни центрове на своя територия, както и други страни. Длъжни сме да сложим край на неорганизираното пресичане на граници. Всички трябва да преминат регистрация. Няма регистрация – няма права", обяви Юнкер. Гърция ще открие приемни центрове за настаняване на 30 000 бежанци до края на тази година, а ООН ще подсигури в Гърция още 20 000 места. Върховния комисарят към ООН за бежанците от своя страна ще открие приемни центрове за още 50 000 по т.нар."Балкански път" на мигрантите. На този етап не става ясно къде точно ще бъдат построени тези центрове.

Според канцлерката на Германия Ангела Меркел връщането на икономическите мигранти е условие за решаване на кризата.

"Подробно обсъдихме механизмите за връщане на икономическите мигранти, по-специално от страни като Бангладеш, Пакистан, Афганистан", каза Меркел. Европейските финансови институции също ще се включат в решаването на проблемите с мигрантите.

"Политико" съобщава за разменени остри реплики между премиерите на Словения и Хърватия Зоран Миланович и Миро Церар по време на срещата в Брюксел. Според изданието Миланович е "бил доста агресивен"."Тази среща не доведе до никакви решения. Всички имат различно мнение, които се противопоставят. Няма причина за оптимизъм", каза от своя страна председателят на европейския парламент Мартин Шулц. Унгарският премиер Виктор Орбан отказа да дава изявления. А сръбският премиер Александър Вучич каза, че Сърбия няма да се превръща в "тампон зона".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай